Cropped shot of an unrecognizable doctor holding s stethoscope
izobraževanjeSlovenija

Narašča nasilje bolnikov nad zdravstvenimi delavci, v izogib temu izobraževanja

Zdravniška zbornica Slovenije je začela serijo strokovnih izobraževanj za zdravnike in zobozdravnike, posvečenih temu, kako pravočasno prepoznati in preprečevati nasilne dogodke s strani bolnikov ali njihovih svojcev. Prvega izobraževanja, ki sicer potekajo vsako sredo v maju, se je udeležilo preko 180 zdravnikov in zobozdravnikov, so za STA sporočili iz omenjene zbornice.

Te dni štiri nove prijave nasilnih dogodkov

Tovrstna izobraževanja so odziv na opažanje, da se je število nasilnih incidentov v zdravstvu v času covida-19 še povečalo. Marca letos je zbornica zaznala trikrat več prijav nasilnih dogodkov kot pred letom dni, samo v zadnjem tednu pa so bile na zbornico spet podane štiri nove prijave nasilnih dogodkov, so navedli. »Že pred pandemijo so bili zdravstveni delavci pogosto tarče nasilja. Bolni, psihično izzvani, zaskrbljeni, trpeči, prestrašeni ljudje reagirajo nagonsko, samoohranitveno in zato lahko tudi nasilno. V obnašanju se pogosto zrcalijo elementi posameznih faz sprejemanja slabe novice – zanikanje, pogajanje, obtoževanje, apatija in resignacija, v katerih se lahko pacient zatakne,« odgovarjajo na zbornici.

Pogosto ne ločijo sistema od posameznikov

Istočasno še izpostavljajo, da bolniki ali njihovi svojci v svoji stiski pogosto ne ločijo sistema od posameznikov in tudi ne vidijo, da zahteve, ki jih imajo do zdravnikov, obenem pa presegajo možnosti in okvire storitev, ki jih zdravniki lahko in smejo nuditi. »Zdravnikom je bil že čas pred covidom-19 zelo zahteven, zdaj pa se poleg izčrpanosti zaradi dela še nekoliko pogosteje srečujejo z nasilnimi bolniki in ali celo z njihovimi svojci,« poudarjajo.

Avtor: GT

Mogoče vam bo všeč