LokalnoV fokusu

Napačen in škodljiv pristop izražanja nestrinjanja: Fontana znova tarča vandalov

Iz MO Celje sporočajo da je v fontano, ki nas pozdravlja ob vstopu v Celje iz smeri Laškega, predvčerajšnjim nekdo zlil vsaj deset litrov detergenta za pomivanje posode in odvrgel stol. Zoper neznanega storilca so včeraj na Policijsko postajo Celje vložili prijavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Fontana je bila že večkrat tarča vandalov, zato smo pred časom v bližini postavili kamero, s pomočjo katere jih bo lažje izslediti.

Vandalizem tako kot povsod drugod tudi v našem mestu povzroča škodo in po nepotrebnem obremenjuje javne službe. Namerno in povsem nesmiselno uničevanje javne lastnine je nedopustno in obsojanja vredno. Težko ga je preprečiti, lahko pa ga omejimo s postavitvijo kamer in nadzori redarske službe. Ali je storilec ni vedel za obstoj kamere ali pa prav zaradi tega manifestiral ves repertoar drznosti in škodljivosti ter nekulture obenem, nam, vsaj za zdaj, ni uspelo izvedeti.

Na območjih, ki so pokrite s kamerami, so storilci zagotovo previdnejši. Tam, kjer imajo občutek, da jih nihče ne vidi, pa namerno uničujejo različno opremo, klopce, igrala in vse, kar jim pride pod roko. Tudi z grafiti na fasadah objektov in na spomenikih povzročajo veliko škodo. Tako so denimo leta 2016 neznani vandali z grafiti popisali Marijin spomenik na Glavnem trgu v Celju, ki je zaščiten kot kulturni spomenik. Zahtevna sanacija, ki so jo opravili konzervatorji, je trajala kar tri mesece.

Za odstranjevanje grafitov vsako leto v občinskem proračunu zagotovijo 5.000 eurov in na tak način lastnikom zgradb, ki se prijavijo na razpis, pomagamo odpravljati škodo. Koliko nas stane sanacija vseh poškodb, ki jih povzročijo vandali, pa je težko oceniti, ker za to namenjamo sredstva iz različnih virov. S druge strani prav ti, ki posegajo v uničevanje ali poškodovanje tuje lastnine ali v objekte, ki so občinske lasti ali so posebnega kulturnega in zgodovinskega pomena, ne vedo da s tem morda ko naredijo škodo, ki jo je treba kasneje sanirati, posegajo v pravice drugih, morda celo svojih bližnjih, ko ne dovolijo s svojimi početji prav njim, da uživajo v danostih, ki jih ima samo mesto ali poškodovano ali devastirano območje, predmet, objekt.

Ali so takšni posegi s strani, oseb ki na vandalski način uničujejo in kazijo podobo mesta, obravnavani tudi s strani vedenjskih strokovnjakov, za enkrat nimamo zadosti podatkov.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno