GospodarstvoNekategoriziranoSvet

Največji skok Kitajskega BDP-ja v enem trimesečju od leta 1992

Kitajsko gospodarstvo je v prvem četrtletju 2021 v primerjavi z istim četrtletjem zraslo za rekordnih 18,3%. To je največji skok bruto domačega proizvoda ( BDP), odkar je Kitajska leta 1992 začela voditi četrtletne evidence.
Številke, obljavljene v petek pa so pod pričakovanji.
Reutersova raziskava med ekonomisti je napovedala 19- odstotno rast. številke prav tako predstavljajo veliko maržo in ne kažejo močne rasti, saj se primerjajo z lanskim velikim krčenjem. V prvem četrtletju leta 2020 se je kitajsko gospodarstvo zmanjšalo za 6,8% zaradi zapiranja po vsej državi med epidemijo covida-19 piše BBC.
Tudi druge ključne številke, ki jih je objavilo kitajsko ministrstvo za statistiko, kažejo na nadaljno rast, a so tudi nenavadno močne, saj so rezultat primerjave z zelo slabimi lanskimi rezulati. Marca se je industrijska proizvodnja v primerjai s predhodnim letom povečala za 14,1%, prodaja na drobno pa za 34,2%.
“Obeta se, da mesečni kazalniki kažejo, da so se industrijska proizvodnja, potrošnja in naložbe marca povečale po slabostih v prvih dveh mesecih,” je dejal Louis Kuijs iz Oxford Economics.
Nekateri sektroji se bodo upočasnili.
Vse novice niso dobre za kitajsko gospodarstvo, saj analitiki napovedujejo, da sse bodo nekateri sektorji upočasnili, saj se bodo zmanjšali vladni fiskalni in monetarni spodbudni ukrepi. Yue Su iz enote Economist Inteligence Unit pravi, da medtem ko nedavni podatki kažejo, da je kitajsko gospodarstvo okrevanje obsežno, bi lahko bile nekatere proizvodne in izvozne dejavnosti bolj izrazite v prvem četrtletju, kar kaže na počasnejšo rast v prihodnosti.
Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč