Foto: Nadškofija Ljubljana
Dogodki in prireditveSlovenijaV fokusuŽivljenje

Nadškof Stanislav Zore: Po 30 letih smo tam, kjer smo verjeli, da bomo

Zahvalne maše za domovino ob 30. obletnici samostojne Slovenije so se udeležili številni predstavniki družbeno političnega življenja in diplomatskega zbora v Sloveniji. Med drugimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, premier Janez Janša, predsednik DS Alojz Kovšca, pa tudi predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka, ki se mudi na obisku v Sloveniji.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v pridigi podal oceno, da smo po 30 letih tam, kjer smo ob razglasitvi samostojnosti verjeli, da bomo. Morda nismo tam “še v vseh segmentih družbe in vseh podsistemih, a tisti, ki od blizu poznamo delovanje starega sistema, vemo, kakšno pot smo prehodili”. Kljub pozitivni oceni doseženega, pa po Zoretovem mnenju še nismo dosegli prav vsega, kar smo želeli, med drugim tega, da “demokratična ne bila samo ureditev, ampak bi demokratično postalo tudi mišljenje in delovanje ljudi”.

Da bomo prišli do tja, se bodo morale po nadškofovi oceni iz delovanja vseh ustanov družbe posloviti revolucionarne prakse in njene “pridobitve”. Treba se bo tudi dogovoriti, “kaj so v resnici tisti temelji, na katerih gradimo hišo naše države”, pri tem pa prepoznati tudi “duhovno zgodovino našega naroda, zgodovino krščanstva”.

Prepričan je tudi, da bodo morali “nekateri v naši državi iz nasprotovanja začeti delati za”. “Kot odgovorni državljani bomo morali vsi v naše skupno iskanje boljših razmer, večje blaginje in spoštljivega razumevanja prispevati svoje predloge, ki bodo naravnani na ustvarjanje in varovanje skupnega dobrega. Zgolj nasprotovanje vsemu in vsakemu ne gradi ne družbe in ne države, pač pa ju ruši,” je izpostavil Zore.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč