Foto: Policija
LokalnopromettehnologijaV fokusuzanimivo

Nad uporabniki dronov v Sloveniji izveden prvi policijski nadzor

V skladu z novo evropsko zakonodajo s področja brezpilotnih zrakoplovov ( dronov ) in posledično sprejeto Uredbo o izvajanju izvedbene uredbe Komisije (EU) o pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov je namreč poleg Javne agencije za civilno letalstvo RS (v nadaljevanju: CAA) in občinskih redarstev nove pristojnosti na področju brezpilotnih zrakoplovov dobila tudi policija.

Na pobudo Javne agencije za civilno letalstvo RS so v nedeljo, 6. junija 2021, na Obali izvedli prvi skupni nadzor nad operatorji brezpilotnih zrakoplovov oziroma piloti na daljavo. Poleg letalskih inšpektorjev so v nadzoru sodelovali predstavniki Policijske uprave Koper ter Uprave uniformirane policije in Urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi.

Za območje prvega nadzora izbran Portorož z okolico

Območje Policijske uprave Koper je bilo izbrano zaradi turistične priljubljenosti lokacije in bližine letališča Portorož, kjer so zaradi potencialnih kršitev zakonodaje s področja brezpilotnih zrakoplovov večja tveganja za zračni promet. Ker je ob vikendih in lepem vremenu na Obali navadno večja množica ljudi, zaradi česar je tudi možnosti za kršitev več, je bila za dan prvega poostrenega nadzora izbrana nedelja.

V pomoč je oprema za odkrivanje prisotnosti brezpilotnih zrakoplovov v zraku

Nadzor je med 11. in 15. uro potekal na različnih lokacijah na območju Portoroža z okolico, in sicer z uporabo opreme za odkrivanje prisotnosti brezpilotnih zrakoplovov ( dronov ) v zraku. Ker je bilo to prvo osebno srečanje vseh deležnikov, pristojnih za področje brezpilotnih zrakoplovov iz CAA in Policije, so čas pred odhodom na teren izkoristili za posvet v prostorih Policijske postaje Piran, predstavitev delovanja opreme in pogovor glede pričakovanih težav, odprtih dilem in ostalih vprašanj s tega področja.

Vir: Policija

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno