naravaV fokusuzanimivoŽivljenje

Načrtujete dopust? To je povedal ljubiteljski meteorolog za junij, julij in avgust

Četudi vremenoslovci državne meteorološke postaje lahko precej natančno napovejo nekajdnevne vremenske napovedi in tistih za daljša obdobja ne želijo, češ da so te precej nezanesljive, pa je eden tistih, ki trdi, da je tudi to mogoče, nedvomno ljubiteljski meteorolog Dušan Kaplan.

Vsaka stopinja nad 25 stopinj Celzija bo redkost

Za portal V fokusu.com je povedal, da bo začetek tega meseca vremensko precej nestanoviten. »Te dni se bo sicer nekoliko ogrelo, vendar je v hribih, predvsem po severnih straneh in grapah, še veliko snega, zato posebne vročine ne bomo deležni. Dnevne temperature bodo malo nad 20 stopinj Celzija, zato vsaka stopinja nad 25, kar se ponekod lahko zgodi, prav redka,« je pojasnil Kaplan in nadaljeval, da bo sredina tega meseca ponovno precej deževna.

Deževno vse do sredine julija

Toplejše dneve je moč pričakovati šele v dneh okoli Svetega Vida do Šentjanža, torej od 15. do 24. junija. »Junij bo minil v znamenju valov, saj bo konec meseca spet deževen. Ti valovi nas bodo namreč spremljali v večdnevnih pasovih kar daleč tja v julij. Zagotovo do sredine sedmega meseca,« je napovedal ljubiteljski meteorolog.

In potem prihaja vročina

Kaplan vseeno pravi, da bomo težko pričakovano poletje nedvomno dobili in tudi vročine ne bo manjkalo. »Tista prava poletna vročina, ki smo je bili vajeni v preteklih letih, nas bo dosegla šele proti sredini julija. Takrat goduje svetnik Aleš in po podatkih, s katerimi razpolagam, se nam obeta zelo, zelo vroči del leta. Trajal naj bi do konca avgusta in temperature preko 35 stopinj Celzija ne bodo prav nič redke,« je sklenil Kaplan.

Mogoče vam bo všeč

Več v:narava