dav_soft
LokalnoSlovenija

Na predvečer 570 letnice mesta Celje in 11 aprila, občinskega praznika

Praznujmo ga doma ponosni na naše lepo mesto in na vse kaj se je od sedaj zgodilo v njem in se še bo!

V nedeljo, 11. aprila,  preteklo natanko 570 let, odkar  je Friderik II. Celjski takratni trški naselbini podelil mestne pravice. Pred 30 leti, ob osamosvajanju Slovenije v Mestni občini Celje so ta dan določili za svoj praznik. Čeprav bo zaradi epidemije tako kot lani tudi letos praznovanje bolj umirjeno in doma, so ob prazniku so vsi zelo ponosni na naše lepo mesto, na vse izvedene projekte, ki so nam omogočili kvalitetnejše življenje, in seveda na prejemnike najvišjih priznanj, ki so s svojim izjemnim delom in dosežki na svojem področju vtisnili  Celju  neizbrisen pečat.  


Tako kot veleva tradicija, bo Mestna občina Celje ob letošnjem prazniku podelila naziv častni meščan mesta Celje in enajst celjskih grbov. Zaradi ukrepov za zajezitev korona virusa bo prireditev, na kateri bo župan Bojan Šrot prejemnikom podelil priznanja, pripravljena kasneje, ko bodo epidemiološke razmere ugodnejše.


Prejemniki najvišjih priznanj ob občinskem prazniku


Ljudje ki so na pomemben in neizbrisen način zaznamovali mesto z svojim delom prispevkom in samo prisotnostjo so deležni enkratnih priznanj. Eno takšnih je naziv
Častni meščan mesta Celja ,ki ga bo prejel mag. Franc Pangerl za prispevek pri prepoznavnosti Celja kot sejemskega mesta v mednarodnem prostoru. 

Zlati celjski grb bodo prejeli dr. Anton Šepetavc za prispevek pri razvoju celjskega srednješolskega izobraževanja,

Celjska Mohorjeva družba za 170 let neprekinjenega delovanja na področju založništva in Slovensko ljudsko gledališče Celje za 70 let uspešnega delovanja.

Srebrni celjski grb bo župan podelil Milanu Čepinu za izjemen doprinos k razvoju Celja kot športnega mesta, bronasti celjski grb pa Marjanu Teržanu za uspešno podjetniško pot in prispevek k razvoju celjskega gospodarstva.

Z velikim veseljem bo za odličnost v celotnem študijskem obdobju podelil šest kristalnih celjskih grbov. Prejeli jih bodo Anja Ulaga, Neža Ema Komel, Anita Amon, Tina Robič, Vesna Vrečko Pizzulin in Žan Žvižej.

ptr


Projekti ki tečejo kljub epidemiji.

Vsako leto ob praznovanju praznika Mestne občine Celje se veselimo izvedenih projektov, ki so v naše mesto prinesli pozitivne spremembe in vsem generacijam omogočili lepše, kvalitetnejše in bolj polno življenje. Čeprav je epidemija zarezala v vse pore družbenega življenja in povzročila veliko gospodarsko škodo, je mestni upravi uspelo, da so projekti nemoteno napredovali. 

Minulo leto je bilo na investicijskem področju zelo uspešno. Odprli smo Tehnopark Celje, nov odsek severne vezne ceste, sistem Park & Ride, prenovljeni Gubčevo in Lilekovo ulico, dve novi krožišči, nove prostore Glasbene šole Celje … Začeli smo z urejanjem mreže kolesarskih povezav in skupaj z Nepremičninami Celje z gradnjo nove stanovanjske soseske Dečkovo naselje DN-10, ki bo stala okoli 17,4 milijona evrov in predstavlja največji občinski projekt na področju stanovanjske politike v zadnjih dvajsetih letih.

Tudi odprtje prenovljene stavbe na Gregorčičevi ulici 6 bo za vse nas pomembno. Zdravstveni dom Celje bo predvidoma prihodnji mesec vanjo premestil nekatere storitve oziroma dejavnosti. Tako zaposleni kot uporabniki težko pričakujejo odprtje novih prostorov, ki bodo še izboljšali kakovostno izvajanje zdravstvenih in drugih storitev.  

Gradimo nujno potreben prizidek k Osnovni šoli Hudinja, ki bo rešil dolgoletno prostorsko stisko, in nadaljujemo z gradnjo ter urejanjem kolesarskih poti. Do konca leta bomo imeli v Mestni občini Celje 44 na novo urejenih odsekov kolesarskih povezav v skupni dolžini 30 kilometrov, ki bodo z nekaj manj kot 27 kilometri že zgrajene kolesarske infrastrukture omogočale varno, udobno in prijetno kolesarjenje. 

Na Mestni občini Celje bomo letos za spodbujanje gospodarstva namenili še več sredstev kot lani. Konec februarja smo objavili Javni razpis za dodeljevanje pomoči gospodarstvu zaradi izpada poslovanja zaradi posledic COVID–19, s katerim bomo gospodarskim subjektom, prizadetim zaradi epidemije, razdelili 275.000 evrov nepovratnih finančnih sredstev.. V teh težkih časih bo pomoč gospodarstvu pri njegovih stroških, povezanih z investicijami, odpiranjem novih delovnih mest in zagonu turizma v starem mestnem jedru ter na Šmartinskem jezeru zelo dobrodošla.  

dav_soft

Županova čestitka in voščilo ob prazniku

»Zavedamo se, da je bilo zadnjih dvanajst mesecev za marsikoga težkih in zato kot lokalna skupnost z najrazličnejšimi ukrepi pomagamo, kolikor lahko, tako socialno ogroženim občankam in občanom kot kulturnikom in podjetnikom. Ko je težko, je treba držati skupaj. Vsem bi se rad zahvalil, ker ste odgovorni in spoštljivi. Vem, da živimo v različnih okoliščinah, da smo postavljeni pred različne izzive in da je nekaterim težje kot drugim. Vse to spoštujem in vsem želim, da bi se razmere kmalu obrnile na bolje«, meni Bojan Šrot ter za konec je dodal: »Drage Celjanke in Celjani, iskreno vam čestitam ob prazniku našega mesta, 11. aprilu. Želim si, da bi bilo življenje v Mestni občini Celje lepo za vsakogar. Želim vam, da bi bili zdravi, da bi lahko delali in da bi bili ponosni na svoj dom. Vse najboljše, Celje!«

To in še več, ob vsej skrbi za zdravje in dobro počutje vseh prebivalcev Celja, želim tudi jaz dragi moji someščani in someščanke, Celjanke in Celjani!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno