Evropakoronavirus

Molekularna biologinja pojasnjuje, zakaj se AstraZeneca ne sme zavrniti.

Andreja Ambriović Ristov, molekularna biologinja, je bila gostja na HRT-u. Govorila je o cepljenju.

“Ko pomislimo, ali naj se cepiti ali ne, moramo primerjati stanje, v katerem smo cepljeni s stanjem bolezni. Skoraj gotovo je, da bo vsak od nas prej ali slej dobil covid. Vemo, da imamo pri cepljenju možnost, da ustvarimo tromboembolijo. Z okužbo s kodivom imamo dva odstotka možnosti, da se končamo s smrtjo. Razlika med obema verjetnostema je 30.000-krat. Mislim, da to popolnoma uteleša vse, ki se čim prej cepiti, da bi pomagali sebi in drugim. Cepljenje je stvar družbe, varujemo tudi vse tiste, ki niso bili cepljeni,” je dejal Ambriović Istic, gost v oddaji Studio 4 na HRT.

Verjame, da nismo izgubili bitke, ko gre za zaupanje državljanov v AstraZeneco.

“Zaradi napovedi EMA je bila javna zmeda. Naredila je določeno napako, ker ni pripravila priporočila o tem, ali se lahko zdravilo AstraZeneca uporablja v vseh starostnih skupinah. Prejšnja razkritja so pokazala, da ga ni mogoče uporabljati pri starejših, kar ni bilo res, ni bilo dovolj podatkov, da bi ugotovili, da je cepivo varno tudi pri starejših. Kasneje je to dopolnila EMA, nato pa se je cepivo začelo uporabljati v vseh starostnih skupinah. Potem so opazili nekatere primere tromboembolizma, to so zelo redki primeri. Verjetnost, da bi dobili tak neželeni učinek je približno 1 v milijon. Po tem je EMA povedala, da je verjetno obstajala povezava med cepljenjem AstraZenecom in tromboembolijo, večinoma mlajšimi ženskami. EMA tam ni priporočila in začel se je kaos. Menim, da je to cepivo popolnoma varno in da je na nek način politizacija s cepivom,” je dejala molekularna biologinja in dodala, da se  je sama cepila AstraZenecom.

Če kupljenega cepiva ne boste porabili, ga boste zavrgli. Ambriovic Ristovic je opazil, da ima cepivo AstraZeneca relativno dolgo rok trajanja za razliko od Pfizerja in Moderne.

Pravi, da bo treba okrepiti zdravje

Ambriovic Ristov je dejala, da bo okrepljeno zdravljenje zagotovo potrebno, ker ne vemo, kako učinkovita so obstoječa cepiva za dolgo časa, pa tudi zaradi pojava novih sevov.

“Cepivo, ki ga zdaj uporabljamo, je proti britanski različici zelo učinkovito, proti Južnoafričanom in Brazilcem je nekoliko manj učinkovito. V vsakem primeru bomo imeli določeno stopnjo zaščite. Samo cepljenje bo zmanjšalo število virusov, ki krožijo v populaciji, in s tem zmanjšalo število novih variant, ki se pojavijo na dolgi rok. Najprej je cepljenje čim več ljudi v populaciji, vsaka nova varianta, ki je cepivo ne bo prepoznala, pa bo zahtevala booster,” je dejala.

“Glede na cepivo se prejmeta dva odmerka, in to do 12 tednov narazen. Zagotovo ne bomo prejeli naslednjega odmerka po enem mesecu, ampak med šestimi meseci in eno leto po dveh odmerkih bomo prejeli naslednji odmerek. To cepivo, ne glede na učinkovitost proti novim variantam, ščiti in kar je najpomembnejše – preprečili bomo, da bi končali na respiratorju,” je dejala molekularna biologinja in dodala, da je popolnoma nesmiselno, da posamezne države cepivo zavržejo.

»Izkazalo se je, da je AstraZeneca pri starejših bolj uspešna, saj spodbuja močnejšo celično imuniteto. Vsak dan prihajajo nove informacije. Morda smo znanstveniki preveč govorili v medijih in zdaj vsi mislijo, da lahko razumejo, kaj se dogaja. Za tem stojim, da so vsa cepiva izjemno varna in učinkovita in to je edini način za boj proti pandemijo,” dodaja.

O smrti otroka v Srbiji

V sosednji Srbiji je zaradi korone umrl dojenček star le devet dni.

“Ta virus napada vse starostne skupine, vendar izraža polno silo bolj pri starejših kot mlajših in otrocih. Pričakovali bi, da bodo novorojenci popolnoma zaščiteni. To se bo zgodilo. Spet se vračamo na začetek, cepljenje je edini način, da zaščitimo celotno prebivalstvo in preprečimo takšne žalostne dogodke,” je dejala Ambriović Ristov.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa