KulturaSlovenijaV fokusu

Ministrica dr. Jaklitsch z generalnim direktorjem RTV

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes sestala z generalnim direktorjem Radiotelevizije Slovenija Andrejem Grahom Whatmoughom. Srečanje, ki se ga je udeležila tudi strokovna direktorica za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin Vesna Zadravec, je bilo namenjeno pogovoru o vsebinah na nacionalni televiziji, povezanih s Slovenci v zamejstvu in po svetu, in o možnostih sodelovanja med obema institucijama.

V vsebinsko zelo bogatem in konstruktivnem pogovoru sta gosta ministrici predstavila načrte za prihodnost. Ministrica dr. Jaklitsch se je še posebej zavzela za okrepitev poročanja o zamejskih in izseljenskih vsebinah v vseh sferah medijskega poročanja, še posebej v okviru informativnih programov. S tem se namreč ne le seznanja gledalce in poslušalce o dogajanju na tem področju, marveč tudi krepi zavest o skupnem narodnem prostoru. Sogovorniki so se strinjali, da gre za pomembne tematike, ki jim je potrebno nameniti ustrezno pozornost. Mediji so ključni ne le za informiranje Slovencev po svetu o aktualnih temah v Sloveniji in širše, ampak še toliko bolj za ozaveščanje slovenske javnosti o številnih aktivnostih in bogati dejavnosti naših rojakov v zamejstvu in izseljenstvu.

Spregovorili so tudi o sodelovanju s slovenskimi programi nacionalnih televizij sosednjih držav. Ministrica je direktorju prenesla prošnje slovenskega programa RAI, še posebej v povezavi s sodelovanjem pri organizaciji in izvedbi izobraževanj na področju novinarskega dela v slovenskem jeziku za tamkajšnje novinarje in tudi drugih oblikah medsebojne podpore. Sodelovanje je že sedaj marsikje dobro zastavljeno, smiselno pa bi ga bilo še okrepiti in nadgraditi.

Ministrica se je zahvalila za današnje srečanje in še enkrat izpostavila, da se veseli sodelovanja v prihodnosti, saj so mediji, še posebej pa nacionalna televizija, eden izmed pomembnejših akterjev pri ozaveščanju o življenju slovenskih rojakov zunaj Slovenije in pri ohranjanju stika z domovino.

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura