EvropaPolitikapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaV fokusu

Ministri za notranje zadeve o paktu o migracijah in azilu ter schengenski strategiji

Ministri za notranje zadeve se bodo sestali 15. julija 2021 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Na dnevnem redu srečanja so prioritetne teme slovenskega predsedstva na področju notranjih zadev, in sicer krepitev schengenskega območja in iskanje ustreznih rešitev za doseganje napredka pri oblikovanju celovite migracijske politike EU.

»Krepitev schengenskega prostora je za slovensko predsedstvo izjemnega pomena,« je napovedal minister Aleš Hojs in dodal, da »smo z obravnavo schengenske strategije in schengenskega evalvacijskega mehanizma na pristojni delovni skupini začeli že prvi dan predsedovanja«. Na neformalnem srečanju ministrov pa si želimo v razpravi oblikovati skupne smernice, kako si države članice predstavljamo predlog o schengenskem zakoniku, ki ga bo do konca leta predstavila Evropska komisija.

Ob delovnem kosilu bodo ministri razpravljali o možnem napredku pri pogajanjih o paktu o migracijah in azilu. Minister Aleš Hojs je ob tem napovedal: »Pričakujem iskreno in odprto razpravo, kako si ministri predstavljamo doseganje napredka. Izhajali bomo iz ideje slovenskega predsedstva, da nekaj aktov, ki vsebinsko niso povezani z najbolj občutljivimi vprašanji v paktu, izvzamemo in celotnega paketa in tako postopoma dosežemo napredek

Na dnevnem redu srečanja bo tudi boj proti kriminaliteti v digitalni dobi, pri čemer se bodo ministri osredotočili na vpliv digitalnih dosjejev na delo organov odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj. Seznanili se bodo tudi s praktičnim prikazom vpliva predloga uredbe o umetni inteligenci na njihovo delo. Minister Hojs pa bo predstavil tudi sklepne ugotovitve junijske konference v okviru Brdo procesa in povabil k razpravi o pomoči državam Zahodnega Balkana pri spoprijemanju z migracijskimi izzivi.

Srečanja se bodo poleg ministrov oziroma njihovih namestnikov udeležili tudi komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, predsedujoči odboru Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Juan Fernando Lopez Aguilar ter direktorji agencij EU, ki delujejo na področju notranjih zadev: Nina Gregori, Evropski azilni podporni urad, Fabrice Leggeri, Frontex, Catherine De Bolle, Europol, in Krum Garkov, Agencija EU za operativno upravljanje z velikimi informacijskimi sistemi – eu-LISA.

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa