Foto: Wikipedia
EvropaGospodarstvoPolitikaSlovenijaV fokusu

Minister Počivalšek: Zavzemali se bomo za odprto, pravično in na pravilih temelječo Evropsko unijo

Minister Zdravko Počivalšek se je ob robu zasedanja ministrov pristojnih za zunanje zadeve – trgovino, ki poteka danes, sestal z visokimi predstavniki Evropske unije, ministri Evropske unije in slovenskimi poslanci Evropske unije.

Že včeraj pa se je srečal z estonskim ministrom za podjetništvo in informacijsko tehnologijo, Andresom Suttom. Minister Zdravko Počivalšek je v pogovoru izpostavil prioritete Slovenije v času predsedstva Svetu Evropske unije. Poudaril je, da se bomo v času predsedovanja zavzemali za odprto, pravično in na pravilih temelječo Evropsko unijo, poudarek pa bo tudi na malih in srednje velikih podjetjih ter na razvoju trgovine in trajnostnega razvoja. »Odprta strateška avtonomija mora biti osredotočena na sodelovanje in povezovanje ter medsebojno upoštevanje mnenj glede nepoštenih trgovinskih praks. Evropska unija se mora zavzemati za uveljavitev lastnih pravic ob upoštevanju internacionalnega sodelovanja pri reševanju globalnih problemov«, je še poudaril.

V nadaljevanju se je minister Zdravko Počivalšek sestal s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Minister jim je podrobneje predstavil prioritete Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v okviru Sveta za konkurenčnost in Sveta za zunanje zadeve – trgovina. Sledila je konstruktivna razprava s poslanci, ki so izpostavili posamezna področja trgovinske politike ter digitalno zeleno potrdilo, hkrati pa so ministru zaželi uspešno delo tekom predsedovanja.
Naslednji sestanek je bil namenjen spoznavnemu srečanju z generalno direktorico Generalnega sekretariata Sveta, ki je pristojna za zunanje zadeve – trgovino, širitev in civilno zaščito, Maryem van den Heuvel, s katero bo tekom predsedovanja potekalo tesno sodelovanje na področju Sveta za zunanje zadeve – trgovina.

Foto: Genevieve ENGEL EU

Minister Zdravko Počivalšek se je sestal tudi z izvršnim podpredsednikom Evropske komisije in evropskim komisarjem za trgovino Valdisom Dombrovskisom. Sestanek je bil namenjen spoznavnemu srečanju in predstavitvi prioritet Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v času predsedovanja Svetu EU na področju Sveta za zunanje zadeve – trgovina. Minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da si bo Slovenija
prizadevala za digitalno in zeleno gospodarsko prenovo Evropske unije, s poudarkom na malih in srednje velikih podjetjih ter razvoju trgovine in trajnostnega razvoja. »Na področju Svetovne trgovinske organizacije si bo Slovenija prizadevala za reformo Svetovne trgovinske organizacije, vključno z mehanizmom za reševanje sporov, skušali bomo narediti premike tudi pri ostalih odprtih zadevah«, je še poudaril minister Počivalšek.

Včerajšnje zadnje srečanje je bilo z generalnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Grčije, ki je pristojen za mednarodne gospodarske zadeve, Ioanissem Smyrlisem. Tudi ta sestanek je bil namenjen spoznavnemu srečanju, s poudarkom na odprtih zadevah na ravni Svetovne trgovinske organizacije, na katerih bo Slovenija tekom predsedovanja skušala narediti napredek.

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa