FOTO: AFP
EvropaPolitikaSvetV fokusu

Merklova v Beli hiši: Po zajtrku s Kamalom, srečanje z Bidenom

Ameriški predsednik Joe Biden in nemška kanclerka Angela Merkel se danes sestajata v Beli hiši na pogovorih, namenjenih ponovni izgradnji čezatlantskih odnosov po napetostih s prejšnjo ameriško administracijo. Kanclerka je dan v Washingtonu pričela z zajtrkom s podpredsednikom Kamalom Harrisom, preden se bo srečala z ameriškimi podjetniki.

Plinovod iz Rusije moti odnose

V svojih 16 letih vladanja je Merklova ZDA obiskala več kot 20-krat. Danes naj bi Biden in Merklova razpravljala o naslednjih korakih za odpravo svetovne koronske krize, svetovnem okrevanju po pandemiji, podnebnih spremembah in mednarodni varnosti, vključno s sedemletnim spopadom na vzhodu Ukrajine.

Možno je, da se bo razpravljalo tudi o kontroverznem plinovodu Severni tok 2, ki bo prek Nemčije oskrboval Evropo z ruskim plinom. Ta projekt v višini 11 milijard dolarjev že dolgo povzroča napetost v odnosih med ZDA in Nemčijo. Washington trdi, da naraščajoča energetska odvisnost od Rusije predstavlja varnostno tveganje.

Po vstopu v Belo hišo januarja je Biden izrazil nasprotovanje projektu in tako kot prejšnji upravi Baracka Obame in Donalda Tampa ocenil, da bo okrepil gospodarski in politični vpliv ruskega predsednika Vladimirja Putina na Evropo.

Napovedani protesti

Predsednik ZDA Joe Biden še vedno verjame, da je Severni tok 2 slab dogovor za Evropo. Omejitve za projekt podmorskega cevovoda so vključene v letni zakon o obrambni politiki, sprejet 1. januarja. Toda Biden se je julija premislil in dejal, da se je odločil za odpravo sankcij podjetju, ki stoji za plinovodom Severni tok 2, ker se projekt bliža koncu, nadaljevanje sankcij pa bi lahko škodoval odnosom ZDA z Evropo.

Kanclerka Merkel je nekoč odločno nasprotovala gradnji plinovoda Južni tok, ki je bil kasneje opuščen. Pred njenim obiskom so aktivisti Justice Global v New Yorku protestirali proti Nemčiji, ki nasprotuje ukinitvi patentov za cepiva. Pred nemškimi veleposlaništvi po ZDA so napovedali približno 15 protestov.

Obisk Merklove v ZDA bo najverjetneje zadnji, preden bo na septembrskih volitvah najverjetneje zapustila mednarodno politično prizorišče.

Vir: Avaz-roto press

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa