FOTO: Vitfoto, Getty Images
LokalnoV fokusuŽivljenje

Medvedi spet v bližini ljudi in ali pa obratno-pozornost velja!

Danes, v nedeljo, kot poročajo iz Policijske postaje Šentjur, jih je okoli  pol  osmih zjutraj je na poklicala občanka in povedala, da je v gozdu v Gorici pri Slivnici opazila medveda. Vse tiste, ki se bodo na tem območju danes odpravili v gozd, opozarjamo naj bodo pozorni.

Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj  namreč predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči.

Problem lahko  predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.

Kljub temu, da  je možnost srečanja z medvedom majhna, naj  se na omenjenem območju  pohodniki  čim  manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. Pse naj imajo na povodcih.

Dejansko pa do stika z neželenimi posledicami pride po neposrečenih reakcijah in nepravilno odmerjenih ali čezmernih posegih v prostor kjer se žival počuti ogroženo. Sožitje v naravi in v civilizaciji je vedno odvisno od pravilnih korelacijah med enimi in drugimi. Kadar koli bo drugače bodo podobni primeri. Žal, najpogosteje bo izzivalec človeški faktor.

Več nasvetov o tem, kako ravnati ob srečanju z medvedom, najdete na strani
Zavoda za gozdove  Slovenije.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno