Foto: Nova24TV
PolitikaSlovenijaV fokusu

Marjan Dikaučič bo danes s primopredajo prevzel vajeti pravosodnega resorja

Novi minister za pravosodje Marjan Dikaučič bo danes od svoje predhodnice Lilijane Kozlovič prevzel posle in tako tudi dejansko prevzel vodenje pravosodnega resorja. Kot je dejal po potrditvi v državnem zboru, se zaveda podeljene odgovornosti. “Zdaj se začne resno delo,” je dodal.

Po torkovem imenovanju na položaj je Dikaučič razmere na ministrstvu ocenil kot urejene, ekipa pa da je dobra, zato jo namerava ohraniti. Kot je dejal, se zaveda, da je do konca mandata še manj kot eno leto in da je program dela v precejšnji meri že določen s predsedovanjem Slovenije Svetu EU. V svojem mandatu se bo sicer zavzemal predvsem za zaščito oz. spoštovanje človekovih pravic, prav tako pa bo nadaljeval pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez. Izpostavil je prenovo insolvenčne zakonodaje, zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in zakonodajo, s katero bi uresničili odločbe ustavnega sodišča.

Veliko projektov, ki jih kot prioritetne ocenjujejo deležniki v pravosodju, je še neuresničenih, med njimi prevetritev sodne mreže, kadrovske stiske na sodiščih in v tožilstvu. Na vrhovnem sodišču so opozorili na nujnost uveljavitve sprememb sodniške zakonodaje. Na vrhovnem državnem tožilstvu od novega resornega ministra pričakujejo posluh in izpeljavo postopkov za imenovanje tožilcev. Na državnem odvetništvu pričakujejo, da priprava predloga sprememb zakona o državnem odvetništvu, ki je bil tik pred medresorskim usklajevanjem, ne bo zastala. V Odvetniški zbornici Slovenije pa se med drugim zavzemajo za informatizacijo pravosodnega sistema.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika