LokalnoV fokusuŽivljenje

Mariborska občina zagotovila dodatna sredstva za humanitarne programe

Mestna občina Maribor je v proračunu za letošnje leto zagotovila namenska sredstva za sofinanciranje delovanja in izvajanja humanitarnih programov, in sicer v višini 131.000 evrov. S tem bo območno združenje Rdečega križa dobilo od občine enak znesek kot lani.

Pogodbo sta podpisala župan Saša Arsenovič in predsednik mariborskega Rdečega križa Jernej Završnik

“Vesel sem, da imamo organizacije, ki so dobro organizirane in so sposobne hitre odzivnosti. Na tem mestu bi se rad še posebej zahvalil vsem prostovoljcem, ki delujejo v okviru humanitarnih organizacij. Skupaj se namreč bistveno lažje odzivamo na izzive celotne skupnosti,” je ob tem izpostavil župan Mestne občine Maribor.

V letu 2020 je humanitarno pomoč na območju Mestne občine Maribor prejelo 26.000 oseb. “Poleg rednih prejemnikov se na nas vedno bolj obračajo tudi družine in posamezniki, ki so se znašli v stiski zaradi izgube službe tekom pandemije, delavci s kratkoročnimi zaposlitvami, samozaposleni, delavci iz tujih držav, predvsem pa ljudje, ki so na čakanju in prejemajo minimalne dohodke, kljub temu pa še vedno za las presežejo cenzus, da bi lahko dobili socialno pomoč,” je povedal Završnik. “Mi smo tukaj, da pomagamo, tudi tako, da del svojega blagostanja delimo z vsemi, ki tega blagostanja niso deležni. Mestna občina Maribor te potrebe prepoznava in vesel sem za dodatna sredstva, ki jih bomo lahko namenili pomoči potrebnim,” je dodal.

Sprva je bilo v proračunu mariborske občine za letošnje leto namenjene njihovim programom za tretjino manj denarja kot lani

Kot so sporočili z občine, bo Rdeči križ na podlagi podpisane pogodbe opravljal dogovorjene programske naloge na področjih humanitarne pomoči osebam v stiski, projektih za najranljivejše skupine prebivalcev ter delovanje na področju krvodajalstva, zdravstvene preventive, promocije zdravja ter manj tveganega načina življenja. Med drugim naj bi s tem denarjem izvajali tudi oskrbo ranljivih skupin prebivalcev s prehranskimi in higienskimi paketi, ki jih je prizadela epidemija covida-19.

Za zdravstvena in socialna letovanja otrok, ki jih organizira Rdeči križ v Punatu, je v letu 2021 namenjenih 56.900 evrov, za kar je sklenjena samostojna pogodba. Znesek je določen glede na prijave otrok, ki so podali vlogo za letovanje.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno