SvetV fokusu

Makedonija: »Bananizacija in balkanizacija makedonske države do konca in še naprej«

Pred nekaj več kot enim tednom je počilo kot »strela« z jasnega, za nevedneže seveda. V R.S Makedoniji so takrat razkrili, da je najmanj 215 ljudi, v glavnem prebivalcev balkanskih držav, povezanih s kriminalnimi združbami, dobilo potne liste te države z lažno identiteto. Pa ne sami od sebe. Seveda ob dobrem plačilu. To je strojeno, aretacije namreč, z izdatnimi pooblastili in še bolj izdatno pomočjo ameriške DEA, Interpola in še koga. Aretirano je bilo večje število uslužbencev makedonske MVR(MNZ).

Seveda o prikladni razlagi in izjavi makedonskega notranjega ministra ,češ da: »Zlorabili so svoj položaj in izdajali severno-makedonske potne liste na podlagi lažne identitete«

Pred tem pa skoraj vsak dan ali znotraj ne nefunkcionalne države so ustavili kakšen kombi, džip, avto, tovornjak z mamili ali drugimi snovmi iz katerega se izdelujejo mamila . in vsakdo od vpletenih ali naročnikov prevozov je bil z nekom iz vladajoče SDSM v »žlahti«, resnični ali poslovni in kriminalni, ali obojega.

Ob odkritju teh privilegiranih »posestnikov« tako možno rabljenih in dobro plačanih potnih listov, je ugotovljeno da je to sam »cvetober« širše balkanske narko scene. Tudi takšni ki jih iščejo v več državah, tudi v lastnih, po Makedoniji pa hodijo po malih, odročnih in predvsem revnih ali zelo revnih in do konca obubožanih občin ali sredin, ki jih obvladujejo novodobni »fevdalci« 21 stoletja in nabavljajo prenosne računalnike za šolarje, za kakšnega gozdarja ali za nekoga, ki pod krinko izigrava bedno pa vendar dobro plačano »dušo«.

Seveda taisti dobrotniki za mali denar glede na obseg nezakonitega poslovanja in posledično temu tudi izvoru denarja, se lepo srečujejo z uradniki, ki imajo paralelne posle s taistim srečnim nosilcem »RSM passeporta«. Prav za turka Sedata Pekerja, kralja droge v Turčiji in enega prekucnikov zoper R.T Erdogana, so vedeli vsi s kom se srečuje. Krivi so seveda »male ribe« kot so fotografi, jemalci prstnih odtisov in ostali ki so delali na ukaz in za drobiž. Sedata Pekerja so iskali po tiralici, v Turčiji je bilo aretiranih 60 ljudi, vprašanje pa je, zakaj je bil deportiran na Kosovo in ne v Turčijo. Kosovo mu je pripravilo »čudovito« dobrodošlico, na Kosovu pa ni bil poslan nalog za izročitev. Če bi bil minister, bi se vprašal, zakaj ga pustijo da gre na Kosovo, in ne v Turčijo. Seveda ker je to idealna naslednja »pralnica«. Če si vzameš za cilj tri, štiri male in revne, povrhu vsega lahko in zelo hitro koruptivno dojemljive uslužbence vlade, je pa res več kot »idealno«.

Vse kar je znano in točno sledljivo, je prišlo iz virov znotraj njihovega notranjega ministrstva od redoljubnega in seveda nevarno ogroženega žvižgača.

Vsi neuspehi socialistično koruptivne Vlade najbolj nesposobnega predstavnika oblasti ( ker ga ne moremo imenovati predsednika Vlade) z mankom vseh atributov potrebnih za vladanje so zasenčeni in sedaj je to glavna borba. Kaj COVID 19, to je passé, to bo šlo samo od sebe, kaj gospodarstvo, izvažamo na veliko, kaj investicije, v vrsti čakajo, sedaj samo lažni potni listi rešimo in smo na konju, samo še vstop v EU. In pika. Ja, v blodnjah.

Še tako prijateljski in skoraj »bratski« in združitveni odnosi z starejšo »sestro« Bolgarijo so izginili iz makedonskih medijev in se je vse preusmerilo v preiskavo razdeljevanja na stotine lažnih makedonskih dokumentov zločincem in drugim tujcem z dvomljivim ugledom. Minister makedonskega notranjega ministrstva meni da nobenemu od vpletenih ne bodo « prizanesli«…

Preiskava se bo razširila, ne glede na to, ali gre le za strukture notranjega ministrstva ali tiste v tujini, in ne glede na to, kako visoko gre policijska hierarhija, je dejal notranji minister Oliver Spasovski in obljubil, da nikomur ne bo prihranjeno, ne glede na položaj. Če vmes ne gre na Kosovo ali v Črno Goro pa tudi k Ediju Rami, če bo treba.

Opozicija je vlado obtožila, da stoji za temi zločini. In seveda v obratno smer. Vlada obtožuje opozicijo, češ oni so delali na tem več kot leto dni vendar je prišlo na dan po obtožbah glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE. Posledično temu mu je policija očitala, da ogroža operacijo. Češ, oni so že vedeli kako, brez njegove »pomoči«!

Spasovski je primer označil kot rezultat “dejavnosti prejšnje vlade”. Na vprašanje, kako je mogoče, da ima opozicija (le do pomladi 2017) toliko informacij o primeru, je odgovoril, da je cilj VMRO-DPMNE sabotaža akcije.

In še za dodatek se slovenska socialistična, probalkanska in levosučna kamarila se druži in ponosno slika z predstavniki Vlade ki ima lastno državo kot samopostrežbo za kriminalce in ostalih primerkov med Alpami in Bosforjem.

Balkanski blues je tako gledljiv pa nerazumljiv, da skozi čas se še največji optimisti obrnejo vstran od njega. Le tamkajšnji ljudje ne vedo kam in kako. Ne morejo sebe zamenjati ali enostavno sprazniti teritorij celotne države. Le dobra čistilna akcija, mentalno, vedenjsko, oblastno in tudi kazensko obrodi sadove. Neke vrste zdravega »protektorata« nad njim in vsem kar se tam dogaja lahko naredi napredek. Če bi le bilo kandidata in če bi ne bi bilo časovne omejitve.

Do takrat pa naj jim bog pomaga!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet