LokalnoV fokusu

Lahkovernost in digitalizacija z roko v roki: «Pet moških z območja Kočevja ovadili zaradi dveh goljufij in ropa!

S PU Celje sporočajo, da so pet moških z območja Kočevja, starih od 23 do 46 let, v tem tednu kazensko ovadili zaradi suma dveh goljufij in ropa v katerih so si pridobili 60.000 € protipravne premoženjske koristi.  Peterica je bila pri goljufijah izjemno pretkana,  premišljena , vsiljiva in drzna,  trije od njih, ki so osumljeni ropa so bili tudi nasilni. Pretkani tako kot lisica dokler ne izve kje o kokoši, oziroma, ali te lahko oberejo( ogoljufajo). Potem drogo lice iztega obraza, ali drznost in nasilnost.

Osumljeni  so v mesecu marcu  in aprilu na območju policijskih postaj Žalec in  Velenje  ogoljufali  dva občana, ki sta preko različnih spletnih strani prodajala  vrednejša  kmetijska  stroja. Na območju Žalca je občan prodajal kmetijski  stroj  po ceni 30.000 €. Trojica goljufov iz omenjene združbe ga je  prepričala  naj jim zaradi lažje izvedbe posla fizično izroči 20.000 €, oni  pa  mu  bodo  na njegov  transakcijski račun nakazali 65.000  €, torej prodajno  vrednost  stroja,  vračilo  20.000  €,  ki  jim  jih je izročil v gotovini  ter  15.000  € nagrade za pomoč pri načinu sklenitve posla. Občan jim je po podpisani kupoprodajni pogodbi 20.000 € izročil, ostali del posla ni bil nikoli sproveden oziroma izpeljan. Ali nateg, oziroma goljufija na suho.
Na  območju  Velenja  je  šlo  za  podobno  zadevo  le  da so v tem primeru prodajalca ogoljufali za 30.000 €.

Na območju Policijske postaje Ravne na Koroškem so poskušali prodajalca  na podoben  način  ogoljufati  za 10.000 €. Ker je prodajalec vztrajal, naj mu preden  jim  izroči  10.000 € gotovine pokažejo potrdilo, da so mu nakazali celoten  znesek, so ga napadli in mu denar ukradli. Hkrati so mu zagrozili, da se bodo v primeru obveščanja policije, maščevali njegovim domačim.

Zaradi  suma  storitev  kaznivih  dejanj  goljufij  in ropa so jim odvzeli prostost, štirje od s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je dvema že odredil pripor, dva sta  trenutno v sodnem pridržanju. Osumljeni  so bili pri izvrševanju goljufiji izjemno prepričljivi, vztrajni in premišljeni.

Če smo rahlo sarkastični, »so sistematični, tržno naravnani in marketinško podkovani, v korak s časom«. Tako kot mafija v Italiji ki najema najboljše strokovnjake na področju, ki ga hočejo pokrivati oziroma pustiti lovke.

Večina  od  njih  je  bila v preteklosti že obsojena zaradi kaznivih dejanj izsiljevanja,  ropov,  nasilništva,  groženj,  tatvin,  goljufij  in drugih kaznivih dejanj. Policija pa se naj malo povpraša o morebitnih domačih, lokalnih »poznavalcev terena«, ki lahko pomagajo tem »podjetno« naravnanim in »digitalno« podkovanim »kočevarjem«. Da ne bi svoj model poslovanja širili naprej.

Ker  obstaja  sum, da so na podoben način oškodovali še več ljudi, na policiji pozivajo vse, ki so jim na podoben način nasedli, da nas o tem obvestijo.

V kolikor jim ne bo nerodno ali bog ne daj, da bi postali iz svete jeze do njih in sebe, preveč maščevalni, da bi pravico vzeli v svoje roke.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno