LokalnoTurizemV fokusu

Kulinarična pravljica na gradu Otočec

Restavracija Grand hotela Otočec, ki se nahaja v romantičnem gradu iz 13. stoletja na otoku sredi reke Krke v luksuznem 5-zvezdičnem Relais & Châteaux hotelu, se ponaša z Michelin krožnikom.

Filozofija mladega kuharskega mojstra Nejca Bana, ki je tu začel kot vajenec in zadnja tri leta vodi kuhinjo, temelji na preprostosti – ohranjanju prvinskosti okusa. Zelo rad kombinira okuse. Njegove hladne predjedi – paradižniki z grajskega vrta s svežimi zelišči in osvežujoč mousse iz bazilike, hrustljav čipkast parmezan in bučni cvet, polnjen z ricotto, ali jabolčni dimljeni goveji carpaccio – so odličen pokazatelj njegova stila.

Lovci, ki lovijo v okoliških gozdovih, grad oskrbujejo z divjačino. Nejc tako občasno pripravi tudi medvedove šape po stari slovenski tradiciji. Njegova strast do lokalnih tradicij, skupaj z njegovo ustvarjalnostjo, se odraža na krožniku. Sladice so kreacije Tatjane Cerjak, vizualno kreativne slaščičarke z zelo figurativnim pristopom k hrani.

Grajski, 2500 kvadratnih metrov velik ekološki vrt, poln buč, pora, zelišč, jagodičevja, jabolk, paradižnikov in užitnega cvetja, oskrbuje grajsko restavracijo in restavracijo hotela Šport. Goste spodbujajo, da naberejo zelenjavo, jo prinesejo v kuhinjo in kuharska ekipa jim iz teh sestavin pripravi okusen obrok.

Hotel Grad Otočec se ponaša z desetimi sobami in šestimi suitami ter okroglim stolpom, v katerem se skriva vinska klet, založena z vini vseh slovenskih vinorodnih regij, s poudarkom na vinih iz vinorodnega okoliša Dolenjske. Bivanje v gradu poleg gastronomskih doživetij ponuja veliko možnosti za oddih v naravi. Kristalno čista reka Krka je primerna za kopanje ali muharjenje. Kolesarjenje, pohodništvo, opazovanje divjih živali, so poleg igranja golfa na golf igrišču z 18 luknjami, najbolj priljubljene prostočasne aktivnosti.

V neposredni bližini gradu in vrta se nahaja hotel Sport, katerega sobe so opremljene s športnimi rekviziti za vadbo. Poskrbljeno pa je tudi za ljubitelje wellnessa, saj so v bližini Šmarješke Toplice, ki goste razvajajo s termalno vodo. Avanturistične duše lahko rezervirajo tudi vožnjo s helikopterjem in lov na divjad.

Vir: Slovenska turistična organizacija

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno