Foto:splet,simbolična
LokalnoV fokusuŽivljenje

(kronika) Voznica z veleslalomskimi in nevarnimi vložki, skupaj s » 3+promili« ogrožala promet na avtocesti. Iz avta v bolnišnico

Vzrok: S tremi promili in pol alkohola v krvi vozila po avtocesti v smeri Celja ter družno z prijateljem, »g. Maliganom« pritiskala na plin. Do ustavitve s strani prometnih policistov.

Včeraj so bili policisti z strani več voznikov poklicani in opozorjeni na nezanesljivo, nesigurno in predvsem nevarno vožnjo voznice osebnega avtomobila, ki je vozila po avtocesti v smeri proti Celju. 46-letno voznico so okoli 19. ure ustavili na območju Celja.  Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imela 1,76 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka ali drugače povedano dobre tri promile in pol alkohola v krvi.
Zaradi močne alkoholiziranosti so voznico s kraja z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico. Kar je bil v danem trenutku razumen, varen in verjetno zelo koristen ukrep in poteza za zdravje » glavne zvezde« ali v tem primeru jo lahko imenujemo kršiteljice prometnih in še kakšnih prepisov.

Voznici so, glede na »corpus delicti«, odvzeli vozniško dovoljenje in podali obdolžilni predlog. Čaka jo 1.200 € globe, kar je še najmanj, kar jo je lahko doletelo. V primeru prometne nesreče bi bile posledice dosti hujše, sploh na avtocesti, kjer so hitrosti visoke,  gostota prometa pa velika. In hvala bogu ,da v tem času ni bil promet v resnici gost kot je sicer za pričakovati, da je lahko ostalo na veleslalomskih ovinkih in nezanesljivih »baletnih »poplesavanja« avta in okajene voznice. »Dance« vložkov naj preizkušajo v za to primerne prostore in okoliščine ki nakazujejo da se to lahko počne brez potencialne nevarnosti za druge.
Raziskave kažejo, da je pri enem promilu alkohola v krvi , voznica je imela dobre tri in pol, bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo  pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat.
Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače. Alkohol ne sme biti niti miselni pojem pred kakršno koli skorajšnjo načrtovano ali nenačrtovano vključitvijo ali udeležbo v promet.

Naredite vse da alkohol ne pride v vlogo »odločevalca« o življenju in smrti za nobenega, kako udeleženca v prometu in tudi sicer v življenju.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno