Foto: Vane
LokalnoV fokusuŽivljenje

Kronika: Na Celjskem število opitih občanov, ki so predmet obravnave policistov v porastu

V relativno spodobnem včerajšnjem dnevu v delu organov, ki skrbijo za varnost in upoštevanje javnega reda in miru, odstopata dva primera, dveh primerkov vedenja občanov pod očitnim in slabim ter škodljivim vplivom alkohola na obravnavane osebe.

Pijan kolesar razgrajal v Celjski bolnišnici

Eden od njih je »padli« kolesar zaradi čezmernega vpliva gravitacije v »sozvočju« z alkoholom je včeraj okoli  20.30   v  Celju, pri vožnji z Mariborske na Podjavorškovo ulico, 52-letni kolesar, ki je imel v krvi dobrih 3,5 promilov alkohola. Pri padcu se je lažje poškodoval. Ker je 52-letnik v bolnišnici, kamor so ga po nesreči odpeljali ni naletel na razumevanje pri medicinskem osebju, zelo verjetno pa ni našel »filozofskega« sobrata glede koristnosti alkohola in njegov vpliv na fizikalne zakonitosti, so ga tamkajšnji uslužbenci prijavili policiji.

Po zakonski dikciji so to okoliščine, ki se v policijskem besednjaku imenujejo kršenje javnega reda in miru, za kar se odreja pridržanje do streznitve. Verjetno pa tam ni bilo pretiranih možnosti za razgrajanje in na maliganski podlagi izstopajočih dejanj, je zato zelo verjetno zjutraj odšel spremenjen in predvsem trezen. In morda celo olajšan za kašno položnico ter dodatno obremenitev družinskega proračuna, kar ni daleč od resnice.

Foto: Vane

»Pravico« do pijače na neprimeren način

V drugi situaciji povezano z alkoholom je primer ko je 43 letni moški pod vplivom alkohola in mnoštvo misli, ki jih ni mogel zadržati zase, v  gostinskem  lokalu  razgrajal in  napadel zaposleno, ker mu ni hotela  prodati  alkoholne  pijače. Da je to bilo čezmerno, oboje, alkohol in »špetir« z zaposleno v lokalu, priča tudi sorazmeren ukrep policistov, ki sliši na ime pridržanje do streznitve. 43-letnika bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništvo.

Ali je ta pojav večjega števila opitih javnosti oziroma v lokalih ter posledično temu tudi dejanj, ki so stranski učinek alkohola v obliki razgrajanj, nasilništva, morebitnega vandalizma, rezultat »slabe« kondicije pri pivcih zaradi dolgotrajne zaprtosti lokalov, se na da z neko gotovostjo trditi. Je pa priložnost da se začne delati na tem in morebitne izsledke objaviti zainteresirani javnosti.

Do takrat pa obilico jasnih misli in nič alkohola!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno