Foto: Anže FURLAN
Dogodki in prireditveSlovenijaŠportV fokusu

Kolesarska dirka po Sloveniji 2021: STO s sodelovanjem z Eurosportom pri dirki Po Sloveniji že četrto leto promovira Slovenijo kot destinacijo aktivnega oddiha

V multimedijskem središču Telekoma Slovenije je danes potekala prva letošnja novinarska konferenca, vezana na organizacijo in izvedbo že 27. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo potekala med 9. in 13 junijem 2021. Slovenska turistična organizacija (STO) je v partnerstvu z Adrio Mobil tudi letos zakupila oglaševalski prostor na globalni televizijski mreži Eurosport, kjer bo Slovenijo in turistične destinacije predstavila v kar 210 televizijskih oglasih in s tem zagotovila prenos dirke pod prepoznavnim sloganom »Fight for green«. Intenzivirane so tudi druge komunikacijske aktivnosti predstavitve Slovenije kot zelene in varne destinacije za odlična aktivna doživetja na kanalih mreže Eurosport.

Aktivnosti promocije Slovenije krepijo prepoznavnost in ugled Slovenije kot zelene in varne destinacije za aktivna doživetja

Prenos dirke bo potekal na kanalih Eurosport 1 in Eurosport 2 z mesečnim dosegom 18 milijonov gledalcev. Ta izredni doseg TV mrežo Eurosport uvršča med najbolj gledane mednarodne televizijske kanale, tudi pred kanale kot sta CNN in BBC. V živo bo dirka dnevno predvajana  v skupnem trajanju najmanj 10 ur (ca 2 uri na dan), predvajana pa bo na Eurosportu. Na Slovenijo kot zeleno in varno destinacijo za odlična doživetja bo opozorjeno v vsebinskih posnetkih.

Prebivalce naše dežele bo za odkrivanje Slovenije na kolesu dirka navduševala s prenosom na RTV Slovenija Tudi letošnja dirka bo potekala pod prepoznavnim sloganom »Fight for green« oz. »Borimo se za zeleno«. Poseben poudarek bo dirka namenila tudi odgovornemu ravnanju, ki ga v slovenskem turizmu udejanjamo z odgovornimi potovalnimi standardi in komuniciramo z znamko Green&Safe.

Letošnja »zelena pentlja« v »mehurčku«

Letošnja »zelena pentlja« bo vsekakor drugačna od prejšnjih – ne le, da bo na poseben način kolesarsko zaobjela Slovenijo, temveč bo organizirana v t. i. »mehurčku« ter v skladu s preventivnimi ukrepi in pravili, kot jih za tekmovanja tega ranga določa mednarodna kolesarska zveza UCI. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Ptuja do Rogaške Slatine (155,8 km), druga etapa od Žalca do Celja (154,9 km), tretja etapa od Brežic do Krškega (170,7 km), četrta etapa od Ajdovščine do Nove Gorice (163,7 km) ter peta etapa od Ljubljane do Novega mesta (178,1 km), ki bo tudi v letošnjem letu tradicionalno gostilo cilj zadnje etape dirke Po Sloveniji. Čeprav brez velikih vzponov in kronometra, je trasa letošnje dirke razgibana in tehnično zahtevna, zato na letošnji dirki pričakujemo zmago najbolj »kompletnega« kolesarja, ki bo sposoben odgovoriti na vse izzive tako trase kot tudi ostalih kolesarjev oziroma ekip.

Težavnost dirke se tudi letos stopnjuje iz etape v etapo, zato bodo morali biti kolesarji vseskozi izjemno skoncentrirani in pripravljeni odgovoriti na vse napade. Med zahtevnejšimi velja izpostaviti četrto etapo, ki ima kar 5 kategoriziranih vzponov, med katerimi bo najzahtevnejši vzpon na Sveto Goro, kjer bo na 639 metrih nadmorske višine tudi cilj 4. etape. Med zahtevnejše vzpone sodi tudi vzpon na Svetino (697 mnm), ki ga bodo kolesarji dosegli na drugi etapi in bo tudi najvišja točka letošnje dirke Po Sloveniji. Seveda pa »boj za zeleno« ne bo odločen vse do konca dirke, zato bo na zmagovalca letošnje dirke, ki bo dvignil znameniti pokal – repliko najstarejšega kolesa – treba počakati do končne razglasitve 13. junija v Novem mestu.

»Letošnja dirka je zahtevna, kot vedno pa jo bodo še bolj zahtevno naredili kolesarji, ki bodo na dirko gotovo prišli zelo motivirani in zato pričakujemo zanimiv in napet kolesarski obračun vse do zadnjih kilometrov,« je pričakovan razplet dogajanja na letošnji dirki zaokrožil Bogdan Fink, dolgoletni organizacijski direktor dirke.

Na startu 27. dirke Po Sloveniji pričakujejo 126 kolesarjev, koliko jih je trenutno prijavljenih. Kdo so dejanski favoriti, bo znano takrat, ko bo startna lista dokončna.

Organizator dirke še naprej ostaja Kolesarki klub Adria Mobil, ki mu stojijo ob strani zvesti sponzorji, z družbo Adria Mobil na čelu. Generalni sponzor dirke prav tako ostaja ponudnik celovitih komunikacijskih storitev, družba Telekom, d. o. o., med ključnimi partnerji dirke pa poleg družbe Adria Mobil ostaja tudi Slovenska turistična organizacija. Družba Avto Triglav, uradni zastopnik Fiata za Slovenijo, bo znova uradni prevoznik dirke Po Sloveniji, Slovenska Policija pa bo prav tako skrbela za varnost v prometu.

Pripomba je kljub temu na mestu, da je letos izpuščena Rogla  ki je na seznamu smučarskih centrov, ki pa sočasno dela in vlaga ogromne napore za intenzivneje vključevanje v zeleni turizem. Glede na danosti pa štejem da bi vsekakor sodilo v traso, promocijo in na koncu tudi na nek način vračilo za vložen trud v dirko ali dirke ki so jo vključevale v prejšnja leta.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč