Klub Radio Logo (Foto. Twitter)
EvropaKulturaPolitikaSvet

Klub Radio, madžarski radio, ki je zdaj heroj antiorbanizma, je neodvisen kot slovenski NVO – ji

Klub Radio, vodilna neodvisna radijska postaja na Madžarskem, je danes sporočila, da bo konec tedna prenehala z oddajanjem. Po tem, ko je po sedmih letih Klubradiu potekla licenca za uporabo radijske frekvence, ji medijski svet, telo, ki ga v celoti imenuje madžarska vlada, namreč ni podaljšal pravice do uporabe frekvence.

Uradni razlog za to so kršitve medijske zakonodaje, a urednik aktualnega dogajanja na Klubradiu Mihály Hardy opozarja, da gre za minorne kršitve. »Vsak teden moramo oddajati poročila, ki dokazujejo, da nismo kršili kvot govornega in glasbenega programa, da je bilo torej v programu 80 odstotkov govora in 20 odstotkov glasbe. Dvakrat v zadnjem letu smo tedensko poročilo oddali en delovni dan prepozno. Zagrešili nismo nobene večje kršitve medijske zakonodaje, poročali enostransko ali nepošteno, gre le za majhno birokratsko napako.«

No, če verjamete osrednjemu trobilu slovenske tranzicijske levice, Delu. Če pobaramo Jožeta Biščaka, urednika Demokracije, nam poda o tem primeru veliko več informacij, ko na svojem Twitter računu zapiše, da je – prvič – klub Rádió zaradi kršitev zakonodaje v zadnjih sedmih letih šestkrat plačal globo in se nikoli ni pritožil. Da so – drugič – pred kratkim štiri radijske postaje zaradi podobnih kršitev izgubile licenco in nobena druga ni vlade obtožila politične pristranosti, pristranosti. Na sodišče se je pritožil Civil Rádió, postopek še traja. Da je – tretjič –  Klub Rádió v zadnjih desetih letih lahko brezplačno uporabljal javno frekvenco, ne da bi plačal koncesijsko dajatev. Kako je lahko potem žrtev političnega preganjanja? Četrtič, Klub Rádiu frekvenca ni bila ukinjena, temveč mu ni bila samodejno podaljšana. Še vedno se lahko prijavi za to frekvenco in jo bo zagotovo dobil, ker je (via Bloomberg) edini kandidat, ki izpolnjuje vsa merila regulatorja. Bo pa za frekvenco moral konkurirati drugim postajam na trgu. Petič, regulator ne podaljša avtomatsko frekvence mediju, ki večkrat krši pravila. In nazadnje, Klub Rádió ni neodvisen, ampak je ideološko še kako opredeljen in zavezan liberalizmu.

Cene Srša

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa