Vir: popularmechanics.com
Svet

Kitajska v vesolju izgubila raketo – pade lahko kamorkoli!

Ogromno jedro kitajske rakete, ki je bila prejšnji teden izstreljena kot eden izmed prvih delov ambiciozne vesoljske postaje, se trenutno giblje okoli Zemlje v nizki orbiti in kje bo pristala lahko ugiba vsakdo. 

SpaceNews je poročal, da bo jedro Long March 5B, ki velja za različico največje rakete v državi, v naslednjem tednu znova vstopilo na Zemljo kot eden od “največjih primerov nenadzorovanega ponovnega vstopa vesoljskega plovila v atmosfero in bo morda pristalo na naseljenih območje. ”

Spletno mesto je ocenilo, da približno 100 metrov dolg predmet kroži okoli Zemlje vsakih 90 minut in se pomakne severno od New Yorka, Pekinga in celo južno do Nove Zelandije. Poročilo pravi, da bo kljub nevarnosti najverjetneje povzročilo le pljusk v enem izmed svetovnih oceanov ali na osamljenem območju.

Jonathan McDowell, opazovalec vesoljskih poletov, je za spletno stran povedal, da od leta 1990 ni bilo primerov nobenega vesoljskega plovila s težo več kot 10 ton, ki bi bilo “namerno puščeno v orbito, da bi nenadzorovano vstopilo”.

Poročilo navaja, da ima osnovna stopnja rakete, ko je prazna, približno 21 ton.

“Potencialno ni dobro,” je po poročanju Guardiana dejal McDowell. “Nazadnje, ko so izstrelili raketo Long March 5B, so končali z velikimi dolgimi kovinskimi palicami, ki so letele po nebu in poškodovale več stavb na Slonokoščeni obali.”

Modul Tianhe ali “Nebeška harmonija” je izstrelil v vesolje na vrhu rakete Long March 5B iz lansirnega centra Wenchang v južni otoški provinci Hainan. Nosilnost je bila glavni modul njene prve stalne vesoljske postaje.

Vir: Fox News

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet