koronavirusZdravje

Kanada odobrila zamenjavo cepiva pri prejemanju drugega odmerka

Znanstveni odbor, ki je kanadski vladi svetoval o cepivih, je v torek odobril menjavo cepiva s covid-19, ko je oseba prejela drugi odmerek.

Osebe, ki so prejele prvi odmerek cepiva AstraZeneca, lahko prejmejo bodisi drugi odmerek istega proizvajalca bodisi RNA cepivo za sel (Pfizer-BioNTech ali Moderna), po mnenju Nacionalnega posvetovalnega odbora za imunizacijo (CCNI).

Kaj pomeni možnost za zamenjavo cepiva?

Kanadčani, ki so  prejeli prvi odmerek RNA cepiva za Covid-19, je treba ponuditi enako cepivo, če pa ni na voljo, pa jim lahko z RNA sel ponudijo drugo cepivo.

“Sposobnost za zamenjavo cepiva pomeni, da lahko prejmete prvi odmerek cepiva in prejmete drugačno cepivo ob polni varnosti v drugem odmerku za cepljenje in zagotavljanje optimalne zaščite pred COVID-19,” je dejal Howard Njoo, namestnik glavnega epidemiologa na zvezni ravni.

CCNI je dodal, da je pri sprejetju priporočila imel v mislih tveganje za nevarne krvne strdke iz cepiva AstraZenece.

Poudarja tudi, da lahko takšno mešanje ustvari “možnost močnješih kratkoročnih  stranskih učinkov (…), predvsem glavobolov, občutkov utrujenosti in splošne šibkosti”.

Kombinacija cepiv ni nova

Kombinacija cepiv različnih proizvajalcev ni znana: uporablja se pri gripi in hepatitisu A, je dodal odbor.
Odločitev o izvajanju tega priporočila spada v pristojnost kanadskih provinc.

Maja so se nekatere pokrajine zaradi povečanja števila primerov tromboze, povezane s cepivom, odločile za začasno prekinitev uporabe cepiva AstraZenece kot previdnostni ukrepi pri bolnikih.

Vendar se še vedno uporablja pri tistih, ki so prejeli prvi odmerek zdravila AstraZeneca in si želijo drugega odmerka istega cepiva.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč