EvropakoronavirusTurizemV fokusu

Kakšno je epidemiološko stanje ter ukrepi na italijanskem, nemškem in avstrijskem turističnem trgu

Največja kriza v zgodovini turizma se nadaljuje že drugo leto. Podatki UNWTO kažejo, da so bili v obdobju od januarja do maja mednarodni prihodi za 85 % nižji od mednarodnih prihodov v letu 2019. Glede na leto 2020 rezultati leta 2021 predstavljajo 65 % padec. Kljub rahlemu porastu potovanj v maju pandemija COVID-19 in uvajanje omejitev, ki jih prinaša, še vedno vpliva na okrevanje mednarodnih potovanj. Na neenakomerno in šibko okrevanje mednarodnih potovanj hkrati vpliva tudi nestanovitnost in pomanjkanje jasnih informacij o zahtevah za vstop v države.

Na UNWTO menijo, da so za ponovno vzpostavitev zaupanja v potovanja in ponovni zagon turizma ključnega pomena pospeševanje hitrosti cepljenja po vsem svetu, delo na učinkovitem usklajevanju in obveščanju o nenehno spreminjajočih se omejitvah potovanj in pospeševanje digitalnih orodij za lažjo mobilnost., kot je na primer EU digitalno COVID potrdilo.

Italija

Na dan 22. julij v Italiji beležijo 4.259 novih okužb s Covid-19, stopnja pozitivnosti je poskočila za 2,0%. Glede na to, kar izhaja iz najnovejšega vladnega poročila, je skupno število cepljenih ljudi v Italiji (ljudi, ki so zaključili cikel cepljenja) 28.581.936, kar je 53,4% prebivalstva, starejšega od 12 let.

Italijanska vlada sprejema nov vladni odlok, s katerim bo uvedla obvezno dokazilo zelenega certifikata (Green Pass), torej pogoj PCT, tudi za storitve na zaprtem, kot so restavracije, bari, za dogodke z večjim številom ljudi, v drugi fazi tudi za uporabo javnega prevoza.

54% Italijanov se je odločilo za počitnice (predvsem v Italiji, kar 87% anketirancev), 46% pa se je iz različnih razlogov odpovedalo potovanju. Tako izhaja iz raziskave, ki jo je Demoskopika izvedla za oddajo Anni 20 Estate na Rai2, ki poudarja, kako poslabšanje finančnih razmer družin vodi pri razlogih odpovedi potovanj. Med tistimi, ki ostanejo doma, se je več kot 24% odpovedala potovanju tudi ne glede na epidemijo, 17% anketirancev (približno 10 milijonov Italijanov) pa ne bo šlo na počitnice, ker za to nimajo finančnih možnosti, medtem ko se jih je le 5% odpovedalo potovanju, ker se, četudi to želijo, še vedno bojijo potovati zaradi Covid-19 in njegovih različic. Nekaj ​​več kot 50 % Italijanov se uvršča v tisti del skupine dopustnikov, ki so se v veliki večini  odločili za počitnice predvsem v Italiji (87%). Po drugi strani pa se je 13% odločilo za potovanje čez mejo: 11,1% jih načrtuje obiskati evropsko destinacijo, medtem ko se 2,1% odloči za prekomorsko destinacijo. Raziskava Vamonos Viaggi na vzorcu 2000 popotnikov razkriva, da je za 82 % Italijanov potovanje zdaj bolj pomembno kot prej in da bi 63% raje izbralo potovanje kot napredovanje v službi.

Trend kaže, da vse več turistov pričakuje več udobja in dodatnih storitev, pripravljeni pa so plačati več. Povprečni proračun na prebivalca Italije letos – glede na raziskavo – znaša 1.250 evrov. Italijani bodo potovali tudi izven lastne države. Na Vamonos-Vacanze.it je poleg klasičnih destinacij v Italiji veliko rezervacij za tuje destinacije, kot sta Grčija in Španija, na najvišjih stopničkah preferenc italijanov pa so Sardinija, Sicilija in Apulija.

Najbolj priljubljena med ciljnimi destinacijami pa ostaja Italija, več kot polovica vseh anketirancev to poletje izbira domače kraje (74%). Med prevoznimi sredstvi je na prvem mestu osebni avto (68%) sledijo letalo (15%) in vlak (12%).

Vir: Predstavništvo STO v Italiji

Nemčija

Žal tako kot po drugih državah tudi v Nemčiji narašča 7-dnevna incidenca okuženih in sicer se sedaj giblje okoli številke 12. Najvišja incidenca je trenutno v deželi Severno Porenje Vestfalija, sledi Berlin, Bavarska in Posarje. Glede vstopa v Nemčijo je še vedno potrebna elektronska registracija potnikov, ki prihajajo iz držav, ki so na seznamu rizičnih območij in napotitev v karanteno, z izjemo tistih, ki priložijo dokazilo o prebolelosti, dokazilo o cepljenju ali negativen PCR test oz. negativen antigenski test. V Nemčiji še vedno razlikujejo 3 območja: države rizičnega in visokorizičnega seznama ter območja virusne različice (Virusvariantengebiet). Slovenija se trenutno ne nahaja na nobeni listi, več dni namreč mora biti 7-dnevna incidence več kot 50 – zaenkrat so v Sloveniji vsa območja oz statistične regije pod to mejo. Vse več pobud je, predvsem iz turistične branže, da se spremeni merilo za uvrstitev držav na rizično območje. Pobuda in ideja je, da ni več merilo le 7-dnevna incidenca v državi, od koder prihajajo ali se vračajo posametniki, ampak bolj pomemben naj bi bil podatek o zasedenosti bolniških intenzivnih postelj v posameznih zveznih deželah.

Še vedno velja izjema za potnike, ki prihajajo z letalom iz katerekoli države. Ti morajo predložiti negativni test, potrditev o cepljenju ali prebolelosti.

Vir: Predstavništvo STO v Nemčiji

Avstrija

Kljub temu, da številke novih okužb v Avstriji rastejo, so se v četrtek pričela nova sproščanja ukrepov. Zaostrene ukrepe, ki jih je še prejšnji teden napovedoval zdravstveni minister, vlada ni povsem upoštevala in bodo tako v nočne klube spuščali tudi osebe z negativnim PCR testom in ne le cepljene, kot je bila želja ministra.

Poostril se bo pa vstop v državo, saj bo Avstrija od sedaj zahtevala obvezen pcr test za tiste, ki vstopajo v državo iz rizičnih območji. Ta seznam bodo posodobili in postavili strožje kriterije za določitev rizičnih držav oziroma regij, saj je agencija za zdravje in prehransko varnost AGES  poročala o povečanem vnosu novih okužb iz naslova turističnih potovanj. Konkretno to pomeni, da je bilo dobrih 31 odstotkov novi okužb v tednu od 5.-11. julija povezanih s potovanji. Od četrtka naprej maske niso več obvezne v večini trgovskih lokalov in v drugih javnih objektih, izjema so lekarne, zdravstvene ustanove, mestni promet in živilske trgovine. Mesto Dunaj kljub sprostitvam v drugih zveznih deželah obvezno nošenje mask v vseh javnih prostorih ohranja.

Za gostinske obrate, prostočasne dejavnosti in dogodke ostaja še naprej pravilo PCT, le za muzeje in knjižnice to ni več potrebno. Tudi obvezna registracija ostaja.

Od 15. avgusta pa le ena doza cepiva ne bo več zadostovala kot vstop v lokale, hotele in na dogodke. Štela bo le popolna pecepljenost z dvema odmerkoma cepiva.

Vir: Predstavništvo STO v Avstrjiji

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa