V fokusuzanimivoZdravjeŽivljenje

Kako klimatska naprava vpliva na zdravje

Uporaba klimatskih naprav lahko negativno vpliva na zdravje ljudi, če je ne uporabljamo pravilno in če je redno ne vzdržujemo (ne čistimo), veliko pa se jih ne drži predpisanih. Strokovnjaki pojasnjujejo, da je zelo pomembno, da klimatsko napravo redno servisirate enkrat letno v pooblaščenem servisu.

Poleg tega je treba približno dva tedna mehansko čistiti, oprati filtre klimatskih naprav, kar odstrani mikroorganizme, ki ostanejo na zračnih filtrih. Neočiščena klimatska naprava je vir bakterij in glivic, ki se med delovanjem razpršijo po prostoru, kar lahko negativno vpliva tako na zdrave kot na ljudi, ki trpijo zaradi alergij ali astme.

Eden najpomembnejših vzrokov bolezni je bakterija Legionella pneumophila, ki povzroča bolezen, katere simptomi so podobni gripi. Neustrezna uporaba klime brez občasnega izklopa in prezračevanja, pretirane razlike v temperaturi prostora in okolice lahko privedejo do različnih vnetij sluznice zgornjih dihal. Draženje grla kot posledica suhega zraka se lahko pojavi občutek draženja v grlu, srbeče grlo, kašelj, bolečine v sinusih. Prav tako lahko prevelike razlike v zunanjosti in temperaturi prostora pri nenadnem vstopu ali izstopu iz prostora privedejo do stanja “temperaturnega šoka”.

Poleg tega lahko hrup, ki ga povzroča med delom, tudi dolgotrajno negativno vpliva na zdravje.

Vir: Avaz-roto press

Mogoče vam bo všeč

Več v:V fokusu