Politika

Kaj prinaša novi PKP 6

Danes  bo predsednik vlade Janez Janša pred poslanci državnega zbora (DZ) predstavil predlog zakona interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida 19.

Kaj v bistvu prinaša šesti protikoronski paket? nekaj podrobnosti je predstavil finančni minister Andrej Šircelj, Janša pa je na twitterju zapisal, da so bili ukrepi v vseh petih paketih naslovljeni na vse državljane in državljane.

Novi paket PKP6 predvideva:

·         100-odstotno nadomestilo v primeru začasnega čakanja na delo, ki je omejena na 800.000 evrov, pri čemer je v  ta znesek že vključena prejeta pomoč. Ta povračila bi bila primerna za mikro in manjša podjetja. Nadomestilo v višini 80 odstotkov, znesek navzgor ne bo omejen.

·         Delno kritje fiksnih stroškov podjetjem v primeru upada za 30 odstotkov. Pomoč, katere višina se bo izračunavala po posebni formuli, ki ob prihodkih upošteva tudi število zaposlenih, bo podjetjem na voljo za oktober, november in december. Višina povračila bo sicer odvisna od tega, ali je prizadetim podjetjem letos prihodek glede na lani upadel za več kot 70 odstotkov ali za 30 do 70 odstotkov. Izplačilo bodo podjetja za vse tri mesece skupaj prejela 20. januarja prihodnje leto.

·         Moratorij na odplačevanje kreditov do 31. januarja prihodnje leto z možnostjo podaljšanja za še šest mesecev.

·         Sproščena je jamstvena shema, ki bankam omogoča, da dobijo jamstvo za kredite podjetjem; zgornja meja posojila bo dvignjena na 25 odstotkov prihodkov, odpadla pa bo zahteva obveznega pobota.

·         V času, ko otroci ne morejo v vrtec, so starši oproščeni plačevanja.

·         Ni treba plačevati bivanja v študentskih domovih.

·         Za športnike, ki so uspešni na mednarodnem področju, bo vlada financirala zaščitno opremo.

·         Malico za vse otroke do tretjega dohodninskega razreda.

·         Zagotovili bodo sredstva za telekomunikacijsko opremo.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika