Foto: Andreja Lotrič in Lenka Molek
SlovenijaTurizemV fokusu

Kaj je padlo v oči strokovni komisiji za ocenjevanje mestnih, trških in vaških jeder?

Državna strokovna komisija vseslovenskega natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je za slovenske kraje to, kar so za restavracije Michellinove zvezdice je na terenu že 14 dni. Od začetka avgusta pa je v raziskovanju slovenskih destinacij tudi Državna strokovna komisija za mestna, vaška in trška jedra. Strokovno komisijo sestavljata arhitektki Lenka Molek in Andreja Lotrič ter Anton Prosen, upokojeni izredni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Od mestnih jeder so si zaenkrat ogledali:

Kamnik, ki je tako kot vsa zgodovinsko bogata mestna jedra poln zanimivih zgodb. Ena je doma Lectarjevi hiši, ki stoji na Glavnem trgu in v pritličju skriva staro, po oglju dišečo črno kuhinjo ter svečarsko delavnico. Ta je delovala tu že v začetku 18.stoletja.V nadstropju hiše je jedilnica. Opremo jedilnice je Steletovim oblikoval družinski prijatelj, Jože Plečnik.Titov trg v Kopru z obnovljeno loggio in znamenito pretorsko palačo. Zgodovinsko jedro se je napolnilo s skulpturami, v župno cerkev postavljajo orgle, sredi poletne vročine pa se priležejo tudi lepo urejeni zeleni kotički.Ajdovščino, kjer so se lotili zahtevnega projekta ureditve Lavričevega (glavnega) trga, rešili prometno problematiko, predstavili arheološke ostaline… in vnesli (ali še nameravajo) številne nove vsebine.Slovenj Gradec, kjer je dežek do sijaja zloščil venetskega konja in kjer so se srečali z direktorico JZ Spotur in Matejo Hafner Dolenc iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije.Višnjo goro, kjer se končuje obnova opuščene šole v čebelarsko navdahnjeni destinaciji s TIC-om, kavarno, muzejem in hostlom, prav tako urejanje okolice. Najdbe in obnova poslikav v notranjosti stare višnjegorske meščanske hiše pričajo, kako lepe in zanimive so bile te hiše. Verjetno tudi druge skrivajo takšne zaklade notri in zunaj. Si predstavljate obnovljen in urejen tako slikovit trg? Sloveniji bi bil v ponos.Ocenili so tudi eno trško jedro in sicer Vojnik, ter tri vaška jedra; Lopato in Gradenc pri Žužemberku, ki ohranja svojo krajinsko podobo in skrbi za svojo znamenitost, spominsko obeležje ameriškim letalcem ter Hrovačo pri Ribnici z zelono bližnjo in daljno okolico ter fižolom ribničanom ter polmetrskimi bučkami, domačim sadjem ter drugimi lokalnimi dobrotami.

Ter dobrepoljski Videm, kjer so na že prej lepo urejen trg letos postavili kip bratoma Francetu in Tonetu Kralj, ki sta bila domačina iz bližnje Zagorice, njuna dela pa izjemno kvalitetno sooblikujejo javni prostor.

Vir: Turistična zveza Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija