Jankovićeva čestitka, v kateri je ignoriral katolike in Božič (Foto: Twitter)
Intervju

Kaj ima Zoran Janković proti katolikom?

Razočaranje nad Zoranom Jankovićem kot županom Ljubljane in kot človekom, ki vodi našo prestolnico, po navadi izražamo tisti, inklinirani bolj desno. Od stiskanja v kot podjetnikov, ki so pomagali graditi Stožice, do balkanizacije srednjeevropske prestolnice pod krinko “svetovljanstva”, vilkomerstva do islama. Tega je veliko. No, v predbožičnem času je svoji protislovenski kartoteki, kakor jo vidimo mnogi Slovenci, dodal nov zaznamek.

Mestna svetnica Ana Zagožen je že nekaj časa opozarjala, da je v Ljubljani krščanstvo povsem pregnano iz javnega življenja, da so celo Božični prazniki bili povsem sekularizirani. Nobenih krščanskih simbolov, čeprav je večina decembrskih praznikov povezana s katoliško cerkvijo in slovenskim plebiscitom, v katerem je cerkev igrala veliko vlogo.

V svoji letni čestitki, voščilu meščanom, župan Janković ni voščil ne obletnice plebiscita ne Božiča. Čeprav je svetovljanstvo bizarno v več pomenih besede, nobena različica svetovljanstva ne implicira ignorance verstev ali diskriminacije ene od večih.

Glede na to, da Janković redno čestita muslimanom in pravoslavcem, ni pa zmogel čestitati katolikom njihovega največjega praznika, zlahka trdimo, da Janković diskriminira eno od verstev. Če pa njegovo svetovljanstvo naredimo še malo manj bizarno, opazimo to, da ta tip diskriminira verstvo, ki je prispevalo večinski delež ljudi na plebiscitu o osamosvajanju Slovenije.

Jankovićeva čestitka muslimanom (Foto: Facebook)

Aleš Ernecl

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju