Svetzanimivo

Južna Koreja je podpisala pomemben vesoljski program z ZDA

Južna Koreja je podpisala mednarodni sporazum pod vodstvom ZDA, ki določa pravila za raziskovanje vesolja, je v sredo sporočila NASA.

Ameriška vesoljska agencija je povedala, da je Južna Koreja deseta država, ki je podpisala program Artemis, ki se je začel leta 2020 in je dobil ime po programu NASA za pristanek astronavtov na Luni do leta 2024.

Južno korejsko znanstveno ministrstvo je tudi napovedalo potezo in dejalo, da Seul sodeluje z NASO pri razvoju lunarnega orbiterja, ki naj bi eksplodiral avgusta 2022, poroča agencija Yonhap.

Južna Koreja se je pridružila podpisnicam Avstralije, Kanade, Italije, Japonske, Luksemburga, Združenega kraljestva, Združenih arabskih emiratov, Ukrajine in ZDA.

Skozi Artemis želi NASA vzpostaviti trajnostno raziskovanje lunarne površine s svojimi mednarodnimi partnerji do leta 2028, kot odskočne deske prve človeške misije na Mars.

Načela, opisana v sporazumih, zagotavljajo skupno razumevanje varnostnih operacij, uporabo vesoljskih virov, zmanjšanje orbitalnih odpadkov in izmenjavo znanstvenih podatkov.

“Partnerstvo za globoki vesolje bo zagotovilo, da bodo naše misije opravljene v skladu s pomembnimi, univerzalnimi načeli, kot so preglednost, varnost in miroljubne raziskave, ki so bistvene za zagotavljanje varne in uspešne prihodnosti v vesolju za vse,” je dejal vodja NASA Bill Nelson.

avtor: LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet