koronavirusPolitikaSlovenijaSvettehnologijaV fokusuZdravje

Janša: V Sloveniji prvi primer angleškega seva koronavirusa, potreben ponovni razmislek glede sproščanja ukrepov

Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo ta teden potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov. Stanje epidemije se ne umirja kot v zadnjem obdobju, v soboto pa je bila v Sloveniji odkrita tudi prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa, je pojasnil. Potrebna bo previdnost.

Ker je vlada v sredo oz. v četrtek v regijah z boljšo epidemiološko sliko sprostila nekatere ukrepe, to zbuja zaskrbljenost, je na današnji izredni novinarski konferenci pojasnil premier Janša. Po njegovih napovedih bo v sredo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov; če testiranje pokaže razširjenost angleškega seva, pa že prej. Ob tem je poudaril, da bo odpiranje šol, ki je predvideno, kolikor toliko varno le, če se bodo vsi striktno držali vseh navodil.

Angleški sev koronavirusa, ki je bolj nalezljiv, so doslej odkrili že v večini članic EU, v soboto pa je bil prvič zaznan tudi v Sloveniji. Okužba z njim je bila potrjena pri državljanu Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki je pojasnil, da je v Slovenijo prišel v soboto, po besedah premierja pa je imel dve testa, enega pozitivnega in enega negativnega. Da je v Sloveniji oseba, ki je bila pri njih testirana in pozitivna na angleški sev koronavirsa, pa so Slovenijo najprej obvestile belgijske oblasti, je povedal Janša.

Zaradi izkušenj evropskih držav so po njegovih besedah že v petek sprejeli nekatere urgentne ukrepe, na osebno zaprosilo je slovaška vlada omogočila nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi na angleški sev koronavirusa. Pristojni z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so te teste že prevzeli in danes v nekaterih mestih že za nazaj testirajo nekatere pozitivne vzorce. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje. Rezultati za vse regije bodo predvidoma znani v torek.

Aleš Ernecl (STA)

Mogoče vam bo všeč