Foto: GOV
EvropaPolitikaSlovenija

Janez Jansa podpira vstop Hrvaške v Schengen

Slovenski premier Janez Janša je danes v schengenskem območju ponudil vstop Hrvaške, Bolgarije in Romunije, ker bi to okrepilo varnost v Evropi.

“Podpiramo vstop Hrvaške v schengensko območje, pa tudi vstop Bolgarije in Romunije. Menimo, da so to koraki, ki krepijo varnost v Evropi,” je na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem dejal Janša.

Janša, ki je sodeloval na novinarski konferenci z video linkom iz Ljubljane, je pred tem voditeljem Evropskega parlamenta, ki se začne 1. julija, predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Plenković: Smo na pravi poti

Predsednik vlade Andrej Plenković, ki je v teh dneh sodeloval na vrhu EU, je dejal, da pričakuje, da bo hrvaško članstvo v schengenskem območju lahko prišlo na dnevni red med slovenskim predsedovanjem v drugi polovici tega leta.

“Hrvaška je na poti, da postane članica schengenskega območja leta 2022, nato pa se bo pridružila evrskemu območju. Mislim, da je to mogoče. Ko pogledamo splošne zelo dobre odnose, ki jih imamo zdaj s Slovenijo, bi bil odličen scenarij, da bi se kaj takega zgodilo ravno med slovenskim predsedovanjem Svetu EU,” je včeraj v Bruslju dejal Plenković.

Janša je danes podprl tudi širitev EU na Zahodni Balkan in poudaril, da bodo številne težave na tem področju, vključno z vprašanjem meje, s članstvom držav v EU avtomatično odvzete z dnevnega reda.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa