foto REUTERS
EvropaTurizemV fokusu

Grčija želi cepiti vse odrasle do začetka julija. Od 14. maja dalje vstop v državo za turiste tudi za cepljene z kitajskimi in ruskimi cepivi

Grški zdravstveni organi želijo do začetka julija cepiti vse odrasle proti Covid-19 z vsaj enim odmerkom, je v sredo dejal minister za zdravje Vassilis Kikilias. Kot meni v svoji včerajšnji izjavi: “Cilj je, da lahko vsi odrasli pridejo do cepiva in se cepijo do konca junija do začetka julija,” pod pogojem, da ne pride do zamud pri dostavljanju cepiv, je na rednem novinarskem srečanju o pandemiji izrazil svoj izraz zaupanje v pospešeni tempo nacionalnega programa cepljenja.

Z več kot 100.000 cepljenji, doseženimi samo v sredo, je minister dejal, da naj bi v mesecu maju dali približno 2,3 milijona odmerkov cepiva, kar bo konec meseca preseglo mejo 5 milijonov.

A kljub očitnemu izboljšanju epidemiološkega profila države trenutno gibljivo povprečje novih dnevnih okužb znaša 1.776 in 20.000 aktivnih okužb na nacionalni ravni, je dejal. Povprečna starosti novo okuženih znaša 43 let, stopnja pozitivnosti pa 4,6 odstotka.

Vlada namerava v prihodnjih dneh razkriti podrobnosti načrta javnega zdravja za grške otoke.

Minister Zdravja Grčije-Vassilis Kikilis ANA-MPA

Grčija bo prejela turiste, cepljene tako z ruskim kot s kitajskim cepivom proti covid-19

Meje bodo odprte 14. maja, za vstop v Grčijo pa boste potrebovali bodisi potrditev, to je potrdilo, ki ga bomo izdali za cepljenje, ali negativni test PCR, ki ni starejši od 72 ur, v nekatere države pa bo mogoče vstopiti z hitri test antigena, je dejal Haris Teoharis, grški minister za turizem.

Po zdravstvenih protokolih, ki jih je država sprejela, objavljenih na spletni strani grškega ministrstva za zunanje zadeve, bodo potrdila o cepljenju z ruskimi in kitajskimi cepivi, ki še niso odobrena za uporabo v Evropski uniji, priznana na mejah.

Grčija bo priznala vsa cepiva proti covid-19 in ne le tista, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA), ko bo začela sprejemati tuje turiste 14. maja, ko bo uradno odprla poletno sezono za tudi za okoliške države, katerih državljani se cepijo pretežno z cepivi ki niso potrjeni v EU s strani EMA.

Grške turistične oblasti trdijo, da za turiste, imunizirane s Pfizer / Biontec, Moderna, Astrazeneka, Novavax, Johnson & Johnson, Sinovak, Cancino cjepivo Biologics “,” Sinofarm “ali” Gamaleja “(Sputnik), negativni test PCR ne bo potreben.

Grčija poudarja, da cepljenje ni obvezen pogoj za vstop v državo, vendar bo zadostoval negativni test PCR, ki ni starejši od 72 ur, torej dokaz covid-19.

Kot sem večkrat omenil, države in gospodarstva ki so od velike in primarno odvisna od turizma in z njimi povezanimi spremljevalnimi dejavnostmi, so pripravljene za stroške ki so nesorazmerne z pozitivnim ekonomskem učinkom, vendar kasneje prinese pozitivno makro gospodarske rezultate in krivulje navzgor.
Kolikor mi je znano bodo temu sledile še nekatere vzhodno mediteranske države.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa