Foto: Wikipedia
EvropakoronavirusTurizemV fokusuZdravjeŽivljenje

Grčija in COVID 19: »Alarmantne novice iz grških otokov: uvedena policijska ura na otoku Mykonos, turisti množično odhajajo«

Peturna nočna policijska ura in prepoved glasbe sta šokirala turiste na otoku Mykonos. Oblasti so že uvedle omejevalne ukrepe za zajezitev širjenja korona virusa na otoku, poroča BNR. Ukrepe, ki bodo trajali do naslednjega ponedeljka, 26. julija, do 6. ure zjutraj, je namestnik grškega ministra za civilno zaščito Nikos Hardalias napovedal zaradi “zaskrbljujočega lokalnega povečanja pandemije“.

Na četrtkovi novinarski konferenci sklicana o pandemiji, je Hardaljas dejal, da se je na Mykonosu število aktivnih primerov v enem tednu povečalo za štirikrat, s 77 7. julija na 318 primerov Covid-19 v sredo.

Najdražji in priljubljeni grški otok Mikonos je utihnil, onemel, gosti pa presenečeni in zatečeni. Glasba v restavracijah je popolnoma prepovedana, nočni čas od 1. ure po polnoči izprazni ulice. Tako mora ostati do 6 ure zjutraj. Turisti množično zapuščajo otok in rezervacije so se ustavile, restavracije so skoraj prazne, menijo delavci v otoškem turističnem sektorju. Lastniki nočnih klubov – barov in diskotek – vlado obtožujejo “neodgovornosti”. Sami lastniki lokalov si pa vedno po pilatovsko umijejo roke, češ gosti so da so tukaj da jim pomagamo pri sprostitvi. Taka popustljivost do tistih od katerih so odvisni jim je pripeljalo na vrata omejitve in odliv ter zelo verjeten odhod že tam prisotnih gostov. Novih pa verjetno ne bo ali morda kasneje če bodo hoteli sploh priti, glede na navajenost da prav na Mikonosu imajo pogosto »pokvarjene« zavore.

Grški otok je sicer znan po nočnem življenju, hkrati pa je tudi poletna destinacija številnih svetovnih zvezd, v preteklosti pa so zaradi ukrepov, kot je prepoved stoječih omizij v kavarnah, barih in nočnih klubih, zabave pogosto organizirali na drugačen način seveda v nasprotju z ukrepi. In dobili obiske inšpekcij. Oblasti krivijo predvsem mlade turiste, ki se ne držijo distance in v restavracijah ne nosijo mask.

Opozicijska levičarska Syriza, znana po nagovarjanju državljanov po nespoštovanju in izigravanju ukrepov, je podala izjavo, v kateri trdi, da vlada, zlasti premier Mitsotakis, nima strategije kriznega upravljanja. Indirektni povzročitelj krize svari pred odsotnostjo kriznega vodenja. Hinavsko.

Ukrepi bodo veljali do 26. julija, razen če se primeri korona virusa znatno zmanjšajo

Policija je prejela informacije, da se kljub prepovedi nočnih zabav organizirajo nočne zabave, jahte in ladje, je poslala drone v zrak za spremljanje gibanja turistov. Za kršitve je predvidena globa 50.000 evrov.

Ve pa se ko se dotok turistov prekine, četudi začasno, ponovna vzpostavitev pa rabi čas za logistični premik, ki pa še vedno ne odstrani negotovost. Naglo popuščanje, potegne v novo naraščanje. Rezultat pokvarjena pričakovanja in ponovni »zagon« vrtinca naraščanja slabšanje stanja v panogi, oziroma celotnega tamkajšnjega gospodarstva. Bojazen je da se to ne bo ustavilo samo na Mikonosu, in na grškem turizmu, gre verižno lahko naprej še na ostale sredozemske destinacije.

Tukaj se bom ustavil. Premislek o tem kam kdo gre je nujen. Dokler lahko in z polno mero odgovornosti. Kdor bo zmogel prej omenjeno, lahko tudi doživi užitek in sprostitev. V nasprotnem lastni sebičnosti močno priprite vrata. Prav boste ravnali.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa