EvropaPolitika

Evropski parlament: Odnosi Evropske Unije in Turčije so na najnižji točki.

Poslanci Odbora za zunanje zadeve Evropskega parlamenta so včeraj turčijo pozvali, naj pokaže svojo zavezanost tesnim odnosom z Evropsko unijo s spoštovanjem evropskih vrednot in izrazilI zaskrbljenost zaradi ukinitve pravne države, ki je kandidatka za vstop v Unijo.

Evropski poslanci v Odboru AFET Evropskega parlamenta so v četrtek sprejeli poročilo, ki ankaro poziva, naj se umakne od evropskih vrednot in standardov, pa tudi spremembe hrvaškega europarlamentarja, ki izražajo zaskrbljenost zaradi zagona države glede pravne države in zunanjepolitičnih ukrepov.

Ob navedbi zlorabe protiterorističnih ukrepov v Turčiji so euro poslanci izrazili zaskrbljenost zaradi nadaljnjega množičnega zadrževanja ljudi in poudarili pomen obstoječe raznolike in angažirane civilne družbe. Komisijo so prosili, naj še naprej finančno podpira turške organizacije civilne družbe.

Vse slabša razmerja

Poslanci Odbora EP za zunanje zadeve (AFET) so poudarili, da so odnosi med Evropsko unijo in Turčijo, medtem ko so država kandidatka za pristop k EU, zgodovinsko najnižji. K temu položaju so prispevale tudi močne občasno provokativne izjave proti Uniji in državam članicam ter sovražna zunanja politika Ankare, zlasti do Grčije in Cipra.

Poudarili so, da pomanjkanje pripravljenosti Turčije za izvajanje reform, ki jih je zavezala, in pomanjkanje odzivanja na pomisleke, ki jih izraža Evropska unija, negativno vplivajo na pristopni proces Turčije, in pozvali Ankaro, naj verodostojno pokaže svojo zavezanost razvoju tesnih odnosov z Unijo.

Če sedanji negativni trend ni nujno obrnjena, bi morala Komisija priporočiti uradno prekinitev pristopnih pogajanj, so povedali euro poslanci.

Poročilo je poudarilo tudi pomembno vlogo Turčije pri sprejemanju skoraj štirih milijonov beguncev, hvalilo prizadevanja Ankare, zlasti zaradi trenutnih izzivov v zvezi s pandemijo, in spodbujalo EU, naj še naprej zagotavlja potrebno podporo sirskim beguncem in gostiteljskim skupnostim v Turčiji.

Poročilo je podprlo 49 poslancev v odboru AFET, štirje so nasprotovali in 14 se jih je vzdržalo. O poročilu bodo na plenarnem zasedanju glasovali vsi poslanci Evropskega parlamenta in, če bo sprejeto, bo postalo uradno stališče parlamenta o odnosih Med Unijo in Turčijo.

“To poročilo je verjetno najtežje pri kritiki razmer v Turčiji. Odraža vse, kar se je žal zgodilo v državi v zadnjih dveh letih, zlasti na področju človekovih pravic in pravne države, kar je še naprej glavna skrb Evropskega parlamenta in njenih odnosov z EU in svojimi članicami,” je po navedbah portala Evropskega parlamenta opozoril poročevalec EP Socialdemokrat Nacho Sánchez Amor (S&D).

“Upamo, da bo Turčija vsekakor spremenila smer in izvedla nedavne izraze dobre volje v konkretnih ukrepih. Druge institucije Evropske unije kličemo, naj naredijo vsak pozitiven program, ki ga lahko vodijo s Turčijo, pogojen z demokratično reformo,” je dejal Sanchez Amor.

vir: Index

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa