EvropaPolitika

Evropska unija načrtuje še več sankcij za Belorusijo

EU namerava stopnjevati sankcije Belorusiji, potem ko so oblasti države prisilile Ryanairovo letalo, da pristane in aretiralo opozicijskega aktivista in njegovo partnerico, je v četrtek po srečanju s kolegi EU v Lizboni dejal hrvaški zunanji minister Gordan Grlic Radman.

“Dogovorili smo se za pospešitev dela na sankcijah. V okviru obstoječega režima sankcij se pripravlja četrti sveženj,” je za Hina povedal Grlic Radman.

EU namerava pod sankcijami narediti dodaten seznam ljudi in subjektov, po besedah hrvaškega zunanjega ministra pa razmišlja tudi o novih ukrepih, “ki jih je treba še razčistiti in bodo trajali nekaj časa”. Podrobnosti ni razkril.

Belorusija naj ne bi bila tema srečanja, ampak je bila na dnevnem redu zaradi izrednega pristanka letala Ryanair

Belorusija naj ne bi bila predmet neformalnega srečanja 27 zunanjih ministrov EU, zbranih v Lizboni, vendar je bila glede na trenutna gibanja v zvezi s prisilnim pristankom Ryanaira dana na dnevni red.

Portugalska, ki predseduje EU še en mesec, je leta 1974 gostila srečanje zunanjih ministrov, znanih kot Gymnich, poimenovano po nemškem gradu, kjer je bilo organizirano prvo tako neformalno srečanje. Na takšnem srečanju evropski zunanji ministri razpravljajo o globalnih temah, pomembnih za EU, v bolj sproščenem vzdušju.

Beloruske oblasti so dejale, da so v nedeljo ukazale pristanek letala iz Grčije v Litvo, ki je bilo v njihovem zračnem prostoru, zaradi grožnje z bombo palestinske skupine Hamas v Minsku. Ko je letalo pristalo, so aretirali njegove potnike Romana Protaševiča in njegovo partnerko Sofijo Sapega.

Hamas je izključil vse, kar je v skladu z grožnjo z bombo, voditelji EU pa so Belorusijo obtožili ugrabitve, ki jo sponzorira država.

Avtor:LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa