EvropaGospodarstvoSlovenijaV fokusu

Evropska komisija občutno izboljšala napoved rasti slovenskega gospodarstva

Evropska komisija je Sloveniji za letos napovedala 5,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,8 odstotne točke več, kot je predvidela v spomladanski gospodarski napovedi. Za prihodnje leto ji je napovedala petodstotno rast, kar je 0,1 odstotno točko manj kot v majski napovedi. Rast med drugim poganjajo potrošnja in naložbe.

Medtem ko je Bruselj maja Sloveniji za letos napovedal gospodarsko rast v višini 4,9 odstotka in za leto 2022 v višini 5,1 odstotka, ji zdaj za letos napoveduje 5,7-odstotno rast, prihodnje leto pa petodstotno.

Okrevanje slovenskega gospodarstva podpirajo močna rast zasebne potrošnje, naložbe in izvoz, zlasti izvoz blaga v obsegu, ki presega predkrizno raven. Tudi izvoz storitev naj bi se po napovedi v drugi polovici leta izboljšal s postopnim odpiranjem turističnega sektorja, je v danes objavljeni gospodarski napovedi zapisala Evropska komisija. Na splošno vpliv krize še naprej blažijo obsežni vladni ukrepi v podporo zaposlovanju in likvidnosti podjetij, so sporočili v Bruslju.

V prihodnje naj bi izvajanje načrta za okrevanje in odpornost okrepilo zasebne in javne naložbe. Komisija je že v spomladanski napovedi zapisala, da slovensko gospodarstvo spodbuja predvsem domača potrošnja, ki se krepi, pričakovati pa je tudi rast investicij tako v javnem kot zasebnem sektorju. Slovenija bo po napovedi letos beležila 1,4-odstotno inflacijo, kar je nižje od povprečja v območju evra, ki mu komisija letos napoveduje 1,9-odstotno rast cen. Za prihodnje leto ji komisija napoveduje 1,7-odstotno inflacijo, kar je nad povprečjem območja evra, ki bo beležilo 1,4-odstotno krepitev cen.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa