Vir: kabar24.bisnis.com
Svet

EU toži AstraZeneco zaradi zamud pri dobavi cepiv

Evropska unija je v ponedeljek sporočila, da toži družbo AstraZeneca zaradi domnevne kršitve pogodbe o dobavi cepiv, kar je dramatično stopnjevanje večmesečnega spora zaradi zamud pri dostavi, ki je oviralo uvedbo cepiva po celini.

27 držav Evropske unije je od britansko-švedskega proizvajalca zdravil naročilo 300 milijonov odmerkov cepiva Covid-19 do konca junija, z možnostjo nakupa dodatnih 100 milijonov. Toda dobava cepiva večkrat ni bila uspešna, kar je sprožilo ostri javni boj glede pogojev pogodbe.

AstraZeneca je marca sporočila, da želi v prvi polovici leta sindikatu poslati 100 milijonov odmerkov, le tretjino pričakovanega.

“Ta ukrep je posledica nenehnih kršitev pogodbenih pogojev in pomanjkanja zanesljive strategije podjetja za zagotovitev pravočasne dobave cepiv v trenutnih okoliščinah,” je dejal Stefan De Keersmaecker, tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Po poročanju De Keersmaeckerja je Evropska komisija v torek v Bruslju vložila tožbo. Začetna obravnava bo v sredo, je dodal. Blok je prejšnji teden sporočil, da ne bo izkoristil možnosti za nakup 100 milijonov dodatnih odmerkov.

AstraZeneca je v izjavi zanikala kršitev pogodbe in dejala, da “obžaluje” odločitev Evropske komisije, da sproži sodni postopek.

“Po letu znanstvenega odkritja brez primere, zelo zapletenih pogajanjih in proizvodnih izzivih bo naše podjetje do konca aprila v skladu z našo napovedjo evropskim državam dostavilo skoraj 50 [milijonov] odmerkov,” so dejali vodilni.
“AstraZeneca je v celoti izpolnila pogodbo o vnaprejšnjem nakupu z Evropsko komisijo in se bo odločno zagovarjala na sodišču. Menimo, da je kakršen koli pravni postopek brez utemeljenosti, in pozdravljamo to priložnost, da ta spor rešimo čim prej.

Vir: saudigazette.com

Tožba bi lahko pomenila začetek dolgotrajne sodne bitke.
Celotna, neredificirana pogodba med Evropsko komisijo in AstraZeneco, ki jo je prvi objavil italijanski izdajatelj RAI, vključuje klavzulo, ki družbo sprošča pred sodnimi postopki zaradi zamud pri dobavi.

Toda uradniki Evropske komisije so že prej izjavili, da verjamejo, da podjetje deluje v nasprotju z duhom pogodbe, in opozorili na uspešno dostavo AstraZenece v Združeno kraljestvo, medtem ko ni izpolnila ciljev bloka.
“V tem primeru nam je pomembno, da želimo zagotoviti hitro dostavo zadostnega števila odmerkov, do katerih so upravičeni evropski državljani in ki so bili obljubljeni na podlagi pogodbe,” je dejal De Keersmaecker in dodal, da je vseh 27 držav podprlo to akcijo.

Tožba je zadnja v vrsti težav za AstraZeneco. Podjetje je bilo pod drobnogledom, kako je predstavilo podatke o kliničnih preskušanjih v Evropi v zgodnejših fazah pandemije in nedavno v ZDA.

Odločitve zakonodajalcev o drogah v več evropskih državah, da zaradi pomanjkanja preskusnih podatkov v teh starostnih skupinah odlašajo s svetovanjem o strelu, so morda prispevale k oklevanju pri jemanju cepiva v nekaterih delih celine.

Poročila o redkih, a včasih usodnih pogojih strjevanja krvi po uporabi cepiva pri mlajših odraslih, večinoma ženskah, so nekatere države spodbudile, da njegovo uporabo omejijo le na starejše člane njihove populacije. Nekatere države, na primer Danska, so cepivo popolnoma opustile.

AstraZeneca bo v petek objavila finančne rezultate prvega četrtletja.

Vir: CNN

Avtor: VK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet