Slika je simbolična (Vir: Avaz.ba)
Črna kronikaEvropaIntervjuSvettehnologijaV fokusu

[Ekskluzivno] Zastrašujoče statistike iz Velike Britanije

Iz Velike Britanije prihajajo precej strašljive statistike. Približno 30 odstotkov hospitaliziranih s koronavirusom v Angliji je bilo ponovno sprejetih na zdravljenje v petih mesecih po prvi izpustitvi, je pokazala nova študija, ki naj bi osvetlila pojav “dolgega Covida”, prek 12 odstotkov iz bolnišnične oskrbe odpuščenih pa je po odpustu umrlo.

V doslej največji izvedeni, čeprav še ne uradno pregledani in objavljeni študiji v Angliji, so zabeležili precej zaskrbljujoče rezultate. Približno 30 odstotkov odpuščenih se jih na zdravljenje vrne, približno 12 odstotkov pa jih po odpustu umre.

Študija, ki sicer še ni bila strokovno pregledana in uradno objavljena, naj bi ugotavljala, da se tisti, ki so bili odpuščeni iz bolnišnic po zdravljenju zaradi Covid-19, “soočajo s povišanimi stopnjami multiorganske disfunkcije” in pogosto zahtevajo ponovno hospitalizacijo, navaja pa skoraj 50.000 angleških bolnikov, vključenih v raziskavo.

Od 47.780 posameznikov v bolnišnici s Covid-19 v obdobju študije je bilo 29,4 odstotka ponovno sprejetih in 12,3 odstotka umrlih po odpustu,” so zapisali v časopisu, avtorji pa so opozorili, da gre za največjo tovrstno študijo doslej.

 

Medtem ko veliko o tem, kar so poimenovali “dolgi Covid” ali “Post Covidov sindrom” (PCS) – stanje, v katerem simptomi virusa, včasih netipični, trajajo mesece – ostaja neznano, vse več dokazov kaže, da velik delež bolnikov trpi za simptomi, ki presegajo začetno okužbo. Številke, ki jih je na primer objavil Urad za državno statistiko Združenega kraljestva (ONS), kažejo, da ima do petina angleških bolnikov s koronavirusom simptome še pet tednov po preboleli bolezni, medtem ko jih polovica tega šteje vsaj 12 tednov.

Študije o ameriških vojaških veteranih so pokazale, da se je moralo približno 20 odstotkov ljudi s Covid-19 vrniti v bolnišnico na zdravljenje v 60 dneh po odpustu, medtem ko je devet odstotkov umrlo. Avtorji študije s sedežem v Združenem kraljestvu so ob sklicevanju na to raziskavo povedali, da je bilo ugotovljeno, da je Covid-19 “povezan z večjo verjetnostjo akutne poškodbe ledvic, nadomestnim zdravljenjem ledvic, uporabo insulina, pljučno embolijo, možgansko kapjo, miokarditisom, aritmijo in povišanim troponinom . “

V novi raziskavi o ponovnem sprejemu v bolnišnice, ki jo je vodil glavni avtor in glavni statistik Daniel Ayoubkhan iz ONS, je bilo ugotovljeno, da bo “breme, ki ga bolnišnice in širši zdravstveni sistemi čutijo trenutno zaradi s Covidom povezanimi primeri, najverjetneje trajno.

Aleš Ernecl

Mogoče vam bo všeč