Foto: DZ
PolitikaSlovenijaV fokusu

Državni Zbor in sodniki bodo volili pet novih članov Sodnega sveta

Danes bodo potekale volitve petih članov Sodnega sveta, ki ga sicer sestavlja 11 članov. Na predlog predsednika republike jih pet voli DZ, šest pa jih izmed sebe volijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo. DZ bo danes volil dva člana, sodniki pa tri izmed svojih vrst.

Poslanci bodo izmed štirih kandidatov, ki jih je predlagal predsednik republike Borut Pahor, na tajnem glasovanju izvolili dva člana. Kandidatno listo je za dva člana Sodnega sveta predsedniku DZ Igorju Zorčiču posredoval konec maja. Predlagal je odvetnika Urško Kežmah in Andreja Razdriha, visokošolskega učitelja na Evropski pravni fakulteti in odvetnika Jorga Sladiča ter redno profesorico na ljubljanski pravni fakulteti Viktorijo Žnidaršič Skubic.

Izmed članov, ki jih voli DZ, v začetku julija preneha mandat Gregorju Strbanu in Maji Praviček. Ni pa še znano, katere tri sodnike, ki jih sami volijo izmed svojih vrst, bodo izbrali sodniki. Rezultati bodo znani predvidoma danes zvečer ali v sredo zjutraj, je za STA povedal podpredsednik Sodnega sveta Grega Strban in dodal, da dodatnih volitev v Sodni svet letos ne bo več.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika