GospodarstvoLokalnoV fokusu

Danes že skozi obe cevi predora Golovec

Dars je uspešno in v predvidenem dvomesečnem roku končal gradbena dela v vzhodni cevi predora Golovec na ljubljanskem avtocestnem obroču. Potem ko so v petek začeli odstranjevati zapore, bo promet skozi obe cevi danes stekel po dveh pasovih, brez omejitev po vseh treh pasovih pa bo urejen do nedelje zvečer.

Približno 600 metrov dolg dvocevni tripasovni predor Golovec je po več kot dveh desetletjih od njegove zgraditve celovito obnovljen, saj je bila sanacija in nadgradnja zahodne cevi uspešno izvedena lani poleti, so spomnili na Darsu. Skupna vrednost pogodbenih del v obeh letih znaša 8,56 milijona evrov brez DDV, v kar je všteta tudi lanska menjava razsvetljave v sosednjem pokritem vkopu Strmec.

Dnevno je bilo na delovišču tudi do 70 delavcev

Dars je med obnovo poseben poudarek namenil nadgradnji varnosti predora in sistemom pametne tehnologije. Predor Golovec se tako kot prvi predor na naših avtocestah ponaša s sodobno, učinkovitejšo in energetsko varčnejšo razsvetljavo LED. Vanj je vgrajen tudi sistem samodejne detekcije prometa, ki bo varneje in natančneje določil izredne dogodke, novost so tudi prezračevalni ventilatorji, s čimer je sedaj v predoru zagotovljen nadstandard požarne varnosti.

Enako kot med lansko obnovo zahodne cevi so dela tudi letos potekala 24 ur na dan in vse dni v tednu. Dnevno je bilo na delovišču tudi do 70 delavcev, ki so med lansko in letošnjo obnovo opravili skupno več kot 140.000 delovnih ur, so povzeli v Darsu.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč