Dogodki in prireditveKulturaV fokusuzgodovina

Današnji dan posvečen Primožu Trubarju, utemeljitelju knjižne slovenščine

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva.

Primož Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Foto: Kulturno Društvo Petrovče – Facebook

V predsedniški palači bo ob državnem prazniku dan odprtih vrat. Predsednik republike Borut Pahor bo ob 11. uri v veliki dvorani sprejel vnaprej najavljene organizirane skupine. Obiskovalce bo nagovoril ob prazniku, nato pa bodo skupaj prisluhnili krajšemu kulturnemu programu, ki ga pripravljajo dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. V počastitev državnega praznika bo med 9. in 16. uro pred predsedniško palačo tudi postrojena častna straža Garde Slovenske vojske, so sporočili z predsednikovega urada.

Foto: KUD Trubar

Na Trubarjevi domačiji na Rašici se bo 18. uri začel tradicionalni literarni večer Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Slovenski pisateljski poti Dom v jeziku. Na dogodku se v imenu pisateljske misli srečajo in predstavijo dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj. Letos se bodo predstavili lanski dobitnik Jenkove nagrade Brane Mozetič, lanska dobitnica kresnika Veronika Simoniti, letošnji dobitnik desetnice Damijan Šinigoj, lanski dobitnik nagrade novo mesto Sergej Curanović in letošnji dobitnik Prešernove nagrade za poezijo Brane Senegačnik.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč