Foto-AFP
EvropaSvetTurizemV fokusuŽivljenje

Črna Gora: Za ruske turiste priljubljena destinacija je napovedala odprtje države brez omejitev

Črna gora je napovedala odprtje meja za ruske turiste brez omejitev. To je na svojem Twitter računu sporočil finančni minister priljubljene evropske države Milojko Spajić.

Črna gora tudi letos ostaja vaša varna destinacija! Pozdravljamo vse, da obiščete Črno goro! ” , je še pripisal ob napovedi odprtja oziroma poenostavitve vstopa ruskih turistov v Črno Goro.

Aprila, pravzaprav nekaj dni nazaj, je črnogorska vlada podaljšala obdobje brez vizumov za Ruse, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo svojim državljanom. Potrdili so namreč, da odločba o začasnem izvzetju državljanov Ruske federacije iz pridobivanja vizumov velja do 31. oktobra 2021. Sočasno pa ostajajo v veljavi določbe, da je še vedno potrebno pridobiti delovne in študijske vizume.

Pred tem, že v marcu, so črnogorske oblasti sporočile, da bodo letalske povezave z Rusijo obnovili oziroma nadaljevali čez mesec in pol. To je sporočila državna sekretarka za turizem Ministrstva za gospodarski razvoj Črne gore Ivana Đurović. Že takrat je izrazila željo po čimprejšnji obnovi letalskih povezav.

Ali je to nuja ali pritisk, ali obojega skupaj?

Glede na znano dejstvo da so Rusi navezani iz dveh razlogov na Črno Goro in sicer kot prvi, da so v ogromnih količin lastniki nepremičnih na njihovi obmorski obali to ne preseneča. Drugo pa da Rusi spodbujajo svoje državljane da obiščejo to jadransko državo ker so to njihovi pravoslavni bratje, neformalno pa da širijo in utrjujejo že tako prisoten njihov vpliv.

Ta trenutek poleg navedenega je primaren razlog reševanje črnogorskega turizma, ki je tako kot marsikje po Evropi, na kolenih in nujno rabi preživetje, s tem pa tudi ohranitev celotnega tamkajšnjega gospodarstva.

Ali jim bo še kdo sledil, posebej iz EU, bo znano zelo kmalu.

Vane T. Costa

Foto: AFP

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa