LokalnoSlovenijaV fokusuŽivljenje

COVID 19 »prisilil« medvede da sestopijo nižje in nevede ogrozijo ljudi

Na območju Petrovč in Radeč občani opazili medveda da hlača in se nonšalantno sprehaja. Posebej na območju Radeč kjer je teh okoliških naselij na nadmorski višini med 400 in 600 metrov kar nekaj.

Da je to tako nam povedo tudi besede iz obvestila iz PU Celje b katerem jih obveščajo,   da je v nočnih urah(iz četrtka na petek) v Zagradu, na območju Radeč, medved v kokošnjaku pokončal in odnesel nekaj kokoši.
Predstavniki Lovske družine Radeče medvedjo družino na tem območju že nekaj
dni  spremljajo  ter  tudi  v  sodelovanju s policisti občane ter pohodnike opozarjajo na prisotnost medvedov.
Kljub temu, da  je možnost srečanja z medvedom majhna, naj  se na omenjenem
območju  pohodniki  čim  manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se
med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved
se bo praviloma umaknil. Prav ta tihota posebej ponoči , dodatno spodbujena tudi z prepovedjo gibanja ljudi v nočnem času, daje medvedom in podobnih živalim da se nevede približajo lokacijam ki so odročne in tihe ter z morebitnim izlovom prepotrebne hrane, ki jo v zimskem času ni na pretek v medvedjih »brolgih«!

Medveda so prav tako opazili na pešpoti za Savinjo med Celjem in Petrovčami, sprehajalka bi naj opazila tudi na pešpoti ob Savinji, natančneje med visečim mostom ali Levško brvjo na proti Petrovčam. Policisti so v sodelovanju s predstavnikom Zavoda za gozdove,  sprehajalce na tem območju že opozarjali na medveda. Problem na sprehajalnih poteh lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.

Ne glede na to, da je možnost ponovnega srečanja na teh območjih z medvedi majhna, sprehajalce in pohodnike opozarjamo, naj bodo previdni, pse pa naj imajo na povodcih.

Sicer ni odveč da se v primeru srečanja z medvedom in nastale situacije da si prej seveda prebere kakšen nasvet o tem kako ravnati ob srečanju z medvedom. Nasvet in ravnanje povezanimi z najdete na strani Zavoda za gozdove  Slovenije.

Vane T. Costa

Foto: Wikipedia

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno