Foto: KD Lovrenc na Dr. polju
KulturaLokalnoTurizemV fokusu

Člani Kulturnega društva Lovrenc na Dravskem polju na žetvi v Zlatoličju

Člani sekcije kreativnih delavnic Kulturnega Društva Lovrenc na Dravskem polju so se v soboto, 17. julija 2021, na povabilo Turističnega Društva Starše udeležili njihove prireditve Tradicionalna žetev pšenice.

Kljub slabi vremenski napovedi so se udeleženci iz domačih in gostujočih društev že zgodaj zjutraj zbrali na njivi v Zlatoličju. Oblačila, ki so se nekoč nosila pri delu, značilna orodja, ki so jih prinesli s seboj, flaškoni in malica v »slamjačah« so bile prave zanimivosti, ki so preostalim obiskovalcem že takoj dale vedeti, da bodo videli prikaz dela, ki se v današnjem času vidi le še z namenom ohranjanja del, šeg in navad naših prednikov, z namenom ohranjanja kulturne dediščine ter z namenom prijetnega druženja.

Po uvodu in prisrčnem pozdravu ter sprejemu gostiteljev so na njivi zrele pšenice članice in člani vseh društev stopili skupaj. Najprej so kosci in žanjice nabrusili kose in srpe, nato pa so pričeli z žetvijo. Ostali delavci so pripravili vresla za povezovanje snopov, snope povezali in jih postavili v kopice. Ko je bilo delo opravljeno, je sledila kmečka malica, ki je bila nekoč značilna za čas žetve. Ob zvokih harmonike smo prijetno druženje nadaljevali vse do poznega popoldneva. Z gostujočim TD Starše so se dogovorili tudi za nadaljnje sodelovanje. Ob tem so jim zaželeli mnogo uspehov pri realizaciji njihovih zastavljenih ciljev in pohvalili organiziranje tovrstnih prireditev, nato pa smo se s prijetnimi vtisi razšli.

Avtor: Metka Kouter, predsednica KD Lovrenc na Dr. polju 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura