koronavirusSlovenijaZdravje

Cepljenje otrok proti covidu-19 samo še vprašanje časa

Posvetovalna skupina za cepljenje bo ta teden izdala stališče glede cepljenja otrok od 12. leta proti covidu-19, je na današnji novinarski konferenci dejala vodja skupine Bojana Beović. Cepivo je odobreno in po njeno ni razloga, da se ne bi uporabljalo. Cepljenje bodo predvidoma posebej priporočili kronično bolnim otrokom.

Po pozitivnem mnenju Evropske agencije za zdravila za cepljenje s cepivom Pfizer/BioNTech se bodo otroci, posebej še kronično bolni, lahko cepili tudi pri nas. Cepljenje otrok je smiselno, saj so tudi pri otrocih možni težji poteki, pojavlja se sistemsko vnetno obolenje, ki sledi okužbi s covidom-19, kar je pri odraslih izjemo redko. Hkrati je cepljenje otrok pomembno tudi za omejitev epidemije oziroma ustvarjanje kolektivne imunosti, je dejala Beovićeva.

Otroke bi se po mnenju Beovićeve že dalo prijaviti na cepljenje preko portala eZvem, saj ti spadajo v splošno populacijo, kjer ni prioritet za cepljenje po strategiji o cepljenju proti covidu-19. Na podlagi stališč posvetovalne skupine in nato priporočil NIJZ glede cepljenja otrok bo cepljenje otrok tako kmalu mogoče tudi pri nas. V prvi vrsti ga bodo priporočili posebej ranljivim skupinam otrok kot so kronično bolni otroci, ki imajo bolezni, ki bi lahko povzročile težji potek bolezni covida-19.

Kdaj in s koliko odmerki se cepiti je stvar posameznika

Beovićeva se je dotaknila tudi cepljenja prebolevnikov. Kot je dejala, so priporočali cepljenje z enim odmerkom cepiva po šestih do osmih mesecih po preboleli bolezni, ko zaščita pojenja. Kljub temu imajo ljudje trenutno možnost, da se cepijo tudi prej kot pol leta po preboleli bolezni in tudi z dvema odmerkoma cepiva. Odločitev, kdaj in s koliko odmerki se cepiti, pa je po njenih besedah stvar posameznika. Cepljenje prebolevnikov tudi z dvema odmerkoma dopuščajo, ker nekatere države za potovanje zahtevajo oba odmerka cepiva, kontraindikacij, ki bi kazale na škodljive posledice takšne odločitve, pa ni. Ni pa drugi odmerek nujen za ohranjanje zdravja oziroma zaščito pred boleznijo, je pojasnila.

Mogoče vam bo všeč