koronavirusSlovenijaV fokusuZdravje

»Cepljenje je edino orodje, ki nam ponuja izhod iz epidemije«

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) je na novinarski konferenci predstavila poziv k cepljenju proti bolezni covid-19. Govorci so bili predsednik SAZU akad. prof. dr. Peter Štih, minister za zdravje gospod Janez Poklukar, dr. med., tajnik razreda za medicinske vede SAZU akad. prof. dr. Gregor Serša ter vrhunska strokovnjaka s področja virologije in imunologije, akad. prof. dr. Tatjana Avšič – Županc in izr. član SAZU prof. dr. Roman Jerala.»Razmere glede novega koronavirusa v Sloveniji so resne. Občutek varnosti, ki smo ji priča v teh dneh na podlagi ugodnih epidemioloških številk, namreč ne prinašajo varne jeseni,« je nagovor začel minister Poklukar. Opozoril je na težke zgodbe, ki prihajajo iz Portugalske in Anglije ter na prisotnost delta različice novega koronavirusa v naši neposredni bližini.

Minister je pozdravljal sporočila SAZU, ki so poudarjala širjenje neznanstvenih trditev in njihove negativne posledice, nas spomnila na veliko število človeških žrtev in na prizadeta področja družbe – oškodovano je bilo zdravstvo, šolstvo, gospodarstvo, kultura in znanost. Predstavniki SAZU in minister Poklukar so se strinjali, da je cepljenje edino orodje, ki nam ponuja izhod iz epidemije, saj je raziskovanje in sodelovanje znanstvenih institucij na globalni ravni je prižgalo luč na koncu tunela – s trdim delom in predanostjo so znanstvenice in znanstveniki razvili cepiva.

Naša civilizacija temelji na stičišču med racionalnostjo in solidarnostjo. Da sledimo dognanjem znanosti je racionalna odločitev tista, ko ki jo kot človeštvo moramo sprejeti. Po drugi strani pa človeka ne vodi le racionalnost, temveč tudi skrb in solidarnost do sočloveka, do skupnosti.

»Brez zaupanja v znanost namreč pademo kot posamezniki, kot družba in kot civilizacija,« je sklenil minister Poklukar.

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč