Slovenija

Cepiva proti Covid 19 izdelovalcev CureVac, Sputnik in NovaVax v potrjevanju pri Evropski agenciji za zdravila

V tekočem zaključnem pregledu v EMA tri cepiva proti novem korona virusu

V tretji fazi kliničnega preizkušanja je 23 cepiv, status tekočega pregleda pa Evropska agencija za zdravila (EMA) izvaja za tri cepiva. Prvo je cepivo CureVac, ki temelji na tehnologiji mRNA, njegova končna potrditev je predvidena v dobrem mesecu dni. Cepivo Sputnik, ki je klasično vektorsko cepivo, še ni blizu potrditvi, kajti manjka obsežen del dokumentacije za tretjo klinično študijo cepiva, saj je bilo izvedenih malo testiranj na posameznikih. Nekatere države v EU in drugje se sicer odločajo za cepivo Sputnik, a za članice EU naj velja, da se ni smiselno odločati mimo EMA. Tretje cepivo je NovaVax, ki je proteinsko cepivo, izdelano z biotehnologijo, in je zato drugačno od mRNA in vektorskih cepiv. Cepivo je 90-odstotno učinkovito.

Med priporočili strokovnjakov za cepljenje je Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo Ljubljana na prvem mestu poudaril odločitev EMA glede cepiva AstraZenece, ki je varno in učinkovito. Dosega temeljno učinkovitost, s katero preprečimo težjo bolezen, stopnje idealnosti, ko bi se oseba zavarovala celo pred okužbo, ne dosega.

Stališča in mnenje v okviru pridobljenih informacij je Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev na novinarski konferenci Vlade Republike Slovenije. Testiranja in cepljenja se izvajajo redno v skladu z načrti. O cepljenju pa je izrazil željo, da naj bo na voljo čim več informacij, da se odpravijo dvomi, ki so koristni, če so stvarni. Ukvarjanje s teorijami zarote pa po njegovem ni konstruktivno.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija