Foto: Vane T. Costa
KulturaLokalnoV fokusu

Celjski dom z obnovo dvorišča prijaznejši invalidom- o namembnosti in dostopnosti za vse je vredno potruditi se

Poslopje Celjskega doma že dolgo kaže prijaznejšo podobo opravljeni oziroma zaključeni prenovi in ohranitvi pomena za samo mesto kjer je sam dom pomemben z več zornih kotov. Z zaključkom 2. faze prenove dvorišča Celjskega doma se je končala zunanja ureditev te pomembne historične stavbe. Dvorišče je z dvignjenim platojem, navezavo na Ulico XIV. divizije in dvigalom prilagojeno invalidom, ki zdaj brez težav vstopajo v Celjski dom.

V drugi fazi prenove dvorišča je sedaj urejen priključek na Ulico XIV. divizije, dvignjen plato stopnišča, klančino, historično ograjo in avtobusno postajališče s taktilnimi označbami. Parkiranje na dvorišču Celjskega doma je dovoljeno le še invalidom. Vsa dela so potekala pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Kar je sedaj za videti je poleg dodani funkcionalnosti in uporabnosti za skupine oziroma občane z določeno stopnjo invalidnosti, je tudi vizualnost ki je na vrhunskem nivoju ob upoštevanju vsega kar ej potrebno ob podobnih prenovah. S projektom, ki je vreden 111.600 evrov, je dopolnjena obnova, ki že je končana v sklopu energetske sanacije Celjskega doma, historične obnove fasade in ostrešja. Zunanjost Celjskega doma je zdaj dokončno urejena. In predvsem lepa za videti in vredna občudovanja. Sama prenova Celjskega doma sicer še ni povsem zaključena. Načrtovana je še ureditev kletnih prostorov in prostorov nekdanje cvetličarne ter ambientalno osvetlitev. S projektom so se že prijavili na razpis Ministrstva za kulturo, vendar do sedaj nismo bili uspešni, zato se iščejo nove vire financiranja. Ponovni poskus ni in ne sme biti poponoma izključen.

Vsekakor je to objekt ki mora zaživeti in živeti polno vsebinsko življenje glede na vsebine, ki jih ponuja ali jih je možno predstavljati tam v dobro in užitek vsem.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura