Foto MO Celje
EvropaGospodarstvoLokalnoV fokusu

Celjska podžupanja Breda Arnšek, je imela danes srečanje z veleposlanikom Slovaške

Celje je danes gostilo veleposlanika Slovaške Nj. eksc. Peter Zeleňák skupaj s svojim namestnikom Lukasom Kajanom. Razveseljivo je da je knežje mesto pogosto, pa ne samo iz vljudnostnih razlogov, sestavni del načrtovanih in vsebinsko dobro izpeljanih obiskov visokih diplomatskih predstavnikov posameznih držav. Posebej je razveseljivo tudi to, da je to iz držav s katerimi nas vežejo in povezujejo relacije na mnogoterih področjih. Z Slovaško je to zagotovo tako. Bogato, pristno, vsebinsko.

Veleposlanik je svoj uradni obisk začel na Celjskem sejmu, kjer se je z tamkajšnjim vodstvom pogovarjal o sodelovanju Republike Slovaške kot države partnerice na MOS 2022, 2023 ali 2024.

S podžupanjo sta se srečala na delovnem kosilu, kjer sta se pogovarjala o medmestnem in gospodarskem sodelovanju ter o možnostih povezovanja med mladimi in kulturnimi ustvarjalci v Celju in na Slovaškem. Veleposlanik je naše mesto obiskal z namenom, da ga spozna, da vzpostavi stike z lokalno skupnostjo in da se uradno predstavi vodstvu Mestne občine Celje. Kot je na splošno znana strategija knežjega mesta na področju intenzivnega mednarodnega sodelovanja je najbolj učinkovito na območju ki je v radiusu med 500 in 700 km zračne črte. Tu mesto Celje zasleduje dobro in učinkovito sodelovanje med stranmi ki so vključene v to.

Po srečanju s podžupanjo je obiskal Pokrajinski muzej Celje in si ogledal najpomembnejši razstavišči Celjski grofje in Celeia – mesto po mestom. Z vtisom ki ga je pustilo Celje in predstavnica mesta Celje na eminentnega gosta, lahko računamo dobro besedo in naklonjenost pri bodočem sodelovanju med bodočimi partnerskimi mesti, ki bodo v to sodelovanje.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa